Bill Gates backar upp inkubatorbolaget CemVision


Inkubatorbolaget CemVision från Nybro får nu ett omfattande stöd från klimatorganisationen Breakthrough Energy, grundad av Bill Gates, för att påskynda utvecklingen av sin koldioxidfria cementteknik.

Det är CemVisions medgrundare och teknikchef Claes Kollberg och Paul Sandberg, PhD i Building Materials, som har utsetts att ingå i den andra kullen av Breakthrough Energys så kallade Fellows-program. Programmet identifierar forskare, ingenjörer, entreprenörer och team från hela världen som ligger bakom banbrytande klimatinnovationer. De bistår sedan dessa med stöd i form av finansiering, mentorskap, utbildning och tillgång till nätverk i syfte att påskynda den gröna omställningen.

– Vi är mycket glada över att välkomna Paul och Claes till vår andra kull och stötta dem och deras teknik när de tar sig an en av våra svåraste klimatutmaningar, säger Ashley Grosh, vice ordförande för Breakthrough Energy Fellows i ett pressmeddelande.

Koldioxidfri cement

CemVisions lösning innebär att fossil kalksten i cementen byts ut mot återvunnet industriavfall och energiförbrukningen som idag består i förbränning av främst sopor och kol blir i stället möjlig att elektrifiera med fossilfri energi.

– Detta erkännande och stöd från Breakthrough Energy Fellows kommer, förutom att det är en enorm kvalitetsstämpel på vår idé, möjliggöra demoproduktion och genomföra rekryteringar för att ytterligare stärka och skala upp vårt team, säger Claes Kollberg.

Affärsutveckling i Incubator

CemVision har sitt säte i Nybro och får sedan drygt två år tillbaka affärsutveckling i Kalmar Science Parks inkubatorprogram. Nyligen tog de även in 25 miljoner i en så kallad ”pre seed”-runda ledd av The Polar Structure Initiative Foundation och Backing Minds.

Källa: Pressmeddelande CemVision

Intresserad av att ta din affärsidé till nästa steg? Läs mer om Boost Chamber-programmet >

 

I den här filmen berättar CemVisions vd Marcus Olsson om drivkrafterna bakom affärsidén.

 

Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
010 - 357 06 13

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.