Världens första klimatvänliga vinylregnkläder


Genom att ta fram och växla in materialet BIOVINYL™ i sina regnkläder har inkubatorföretaget Farmerrain från Emmaboda, skapat världens första klimatvänliga, vinylbaserade regnkläder.

– Att våga gå vår egen väg, utveckla och ständigt förbättra har alltid varit en stark drivkraft hos oss. Kvalitet som är bra för människor och miljön är det som är viktigast för oss, säger Carola Carlsson, ägare och grundare av Farmerrain.

Hållbart på många sätt

Det världsunika materialet, där bland annat 100 procent återvunnet PET-garn används i undertyget, har flera miljöfördelar, jämfört med traditionella material:

  • 94 procent lägre fossilavtryck på PVC
  • 9 gånger lägre vattenkonsumtion i produktion

Materialet har dessutom samma höga kvalité och slitstyrka som traditionell PVC, som är vanligt i regnkläder.

– Med rätt skötsel har våra plagg en uppskattad livslängd på minst 30 år, säger Jonas Carlsson, medgrundare och ägare av Farmerrain.

Från vaggan till graven

Farmerrains regnjacka har även verifierats som miljöprodukt enligt det globala programmet EPD, som står för Environmental Product Declaration. Det är ett sätt att redovisa en produkts miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv, det vill säga från vaggan till graven, där man även identifierar förbättringspotential för fortsatt arbete.

Om Farmerrain

Farmerrain är ett familjeägt företag med säte i Emmaboda, grundat av lantbrukarna Carola och Jonas Carlsson (bilden ovan) som tillverkat högspecialiserade regnkläder för yrkesverksamma sedan 1992. I Kalmar Science Parks Incubator får de affärsutveckling och stöd att internationalisera sitt företag . Idag återfinns kunder över hela världen och sju av tio försäljningar går utanför Sveriges gränser.

Intresserad av att ta din affärsidé till nästa steg? Läs mer om Boost Chamber-programmet >

Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
010 - 357 06 13

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.