Välkommen Henric Andreasson, vår nya DigiPerson


Nu har vi glädjen att välkomna det senaste tillskottet till Team Kalmar Science Park, Henric Andreasson. Nybliven pappa och husägare som älskar att vara ute i naturen samt renovera. Nu börjar Henric även som projektledare för Digital Business och ska utveckla klustret vidare.

 

Vad har du för bakgrund?

Jag gick tekniskt på gymnasiet och hade redan då ett stort intresse för teknik, älskade matte och allt med logiska saker. Nånstans efter det tyckte jag att IT var roligt, så jag fortsatte resan i en datorbutik och insåg snabbt att det här med att starta och driva företag var precis det jag ville göra, och gärna inom IT eller teknik.

Sen kom en finanskris 2008 och då blev det läge att plugga till civilekonom i Linköping, och lära mig mer om företagsamhet. Under den tiden var det inte så mycket näringslivsinslag i utbildningen men samtidigt ett stort behov. Tillsammans med en kompis startade jag en studentförening, med fokus att främja entreprenörskap. Jag tror vi engagerade runt tusen studenter de två åren jag var aktiv i föreningen. Det var intressant att få med sig hur studenterna ser på det här med att vara företagare eller entreprenör. Det fanns ett stort motstånd till att våga ta steget och starta ett företag. Men samtidigt fanns en stor vilja att vara sin egen.

Efter studietiden var jag uppe i Stockholm, jobbade med marknadsföring och sen till Oskarshamn inom e-handel. Därefter började jag på ett investmentbolag som investerade i e-handelsföretag, där min roll blev mer mot det tekniktunga, att kunna vara beställare och förstå hur användare i organisationen vill ha saker på sajten. Samtidigt ska vi försöka hänga med i framkanten av teknikutvecklingen och göra allt mycket bättre. Det är något vi får tacka Google för i sin helhet som har drivit på utvecklingen inom många områden.

Ett annat perspektiv är affärsutveckling, och det är lite vad som genomsyrat min egen person som gymnasieelev tills idag. Att hela tiden ge tillbaka och utveckla, antingen internt organisationen jag har jobbat i, men samtidigt till andra som jag inte har jobbat med.

 

Vad driver dig?

Jag har ett mantra, det är att stå på giganters axlar och ge tillbaka. I den här rollen som projektledare för Digital Business kan jag verkligen ge tillbaka med den kunskapen och erfarenheten jag har byggt upp genom åren.

Jag tror att det är vad som är drivkraften, att ge en extra knuff, tips och råd, tankar och idéer och vara ett bollplank. Jag älskar verkligen att vara en kreativ ådra, att försöka lösa problem och komma på kreativa lösningar. Men det är också så med teknikutveckling, det går att bygga väldigt smått och det funkar i en begränsad miljö, men när det väl växer då är det viktigt att ha med sig i bagaget att tänka eller bygga om helt.

 

Hur kom du i kontakt med Kalmar Science Park och den här tjänsten?

Jag har varit med i halvårsavstämmningar tidigare. Där har jag haft mycket kontakt med Linus. Sen har jag följt Innovationskontoret på Linnéuniversitet, Nyföretagarcentrum och Almi. Jag har haft ett finger med i spelet för att känna av, vad händer där ute? Så jag har inte släppt den här innovationsapparaten. För jag tycker att det är viktigt med att alla nya idéer som kommer upp ska få sig en chans. Men det är också viktigt att entreprenören eller innovatören har en drivkraft, att kunna tänka sig att genomföra en idé de kommit på. I vissa lägen har entreprenören inte den kunskapen och då behöver de hjälp och då är det perfekt att komma till Kalmar Science Park. Det är vad jag verkligen känner, jag vill ge tillbaka.

 

Vilka är dina arbetsuppgifter hos oss?

Jag kommer att vara projektledare för projektet Digital Business som är ett kluster med företag. En del av det handlar om att överföra kunskap, men samtidigt inspirera och få ny kunskap med exempelvis föreläsningar, aktiviteter och olika typer av workshops. Allting handlar om att främja innovation och att få lokala idéer till att bli globala affärer.

Då finns det tre olika nätverk, IT-nätverket, AI-nätverket och E-handelsnätverket som tillsammans, kan hjälpa varandra att öka sin egen kompetensnivå eller överföra kunskap och givetvis också belysa gemensamma problem. Hitta en expert som kan hjälpa till och ge tips och råd hur de kan överbygga de problemen.

 

Vad gör du på fritiden, en vanlig dag då du inte är på jobbet?

Nu har jag blivit pappa och även husägare, så har varit mycket renovering här hemma. Jag har alltid tyckt om finsnickeri och att renovera möbler. Sen har jag också bott ett tag i en lägenhet, då var det lite svårare med det.  Men nu har jag fått komma tillbaka och vara mer ”hands-on” med att renovera. Så det är ett väldigt stort intresse.

Om jag inte renoverar, sitter jag vid pianot och spelar eller vid gitarren. Annars vill jag gärna vara ute i naturen, plocka svamp, bär eller bara vandra. Jag är en friluftsmänniska ut i fingerspetsarna och jag älskar även fiske och jakt. Nu har jag inte varit så mycket på gym i och med pandemitider, men annars har jag cyklat väldigt mycket på min racercykel. Det är fantastiskt att bara vara ute.

 

Har du funderingar eller är nyfiken på Digital Business klustret kontakta gärna Henric!

Text och foto: Gustaf Rossi

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.