”Våga vara bäst – närmsta konkurrent är bara fem sekunder bort”


Han har beskrivits som superentreprenör och underbarn då han som 25-åring blev Sveriges yngsta börs-vd på Avanza och tog företaget från 4 till 250 anställda. Sedan dess har techprofilen Nicklas Storåkers skapat flera miljardbolag.

Idag har Nicklas Storåkers hunnit fylla 45 och är bland annat vd för PriceRunner och ordförande i kalmarbaserade Nordic Nest. Han har även varit investerare i ett antal techbolag inom finansbranschen, varav det största är Tink.

I ett samtal med Kalmar Science Parks startups berättade han om vad som är kärnan i att bygga bra bolag, vad han gillar, och inte gillar, med att vara chef och vad det är som gör att han bestämmer sig för att investera i ett företag. Här är några av hans tankar och tips till dig som är i färd med att bygga ditt företag:

Fokusera på kundnytta och våga vara bäst

Fokusera på kundnytta först, sedan på värdet på bolaget. Det är en otrolig konkurrens på nätet och det går fort att skriva in en annan webbadress – närmsta konkurrent är bara fem sekunder bort. Våga därför vara bäst. Det handlar inte om något självförhärligande, utan om hur man är bäst i kundernas ögon. Det är kärnan i att bygga bra bolag!

Var långsiktigt girig och ha tydliga visioner

Företag går ut på att tjäna pengar, men det är skillnad på att vara kortsiktigt girig kontra långsiktigt girig. Det handlar om att våga ta de investeringar som behövs för att tjäna pengar på lång sikt. Ha därför tydliga visioner för att veta vart ni är på väg. Skapa ett lag där alla vet sin plats och syftet med bolaget. Det blir också roligare för medarbetare som känner en stolthet i det de gör.

Investerare vill förstå affären och tro på människorna bakom

Som investerare i bolag i tidiga faser tittar jag både på affärsidén och människorna bakom den. Jag vill kunna förstå affären genom att fatta hur bolaget skapar kundnytta. Vad gör man annorlunda mot vad konkurrenterna gör, som gör att man kommer vara bäst i framtiden? Men, jag är ytterst tveksam om jag inte också tror på personerna och då handlar det inte enbart om entreprenören i singular, utan hela teamet. Inom den bransch jag verkar i vill jag till exempel se någon med ekonomibakgrund såväl som någon med bra tech-bakgrund.

Med andra kan du bygga något större

Jag gillar egentligen inte att vara chef när det handlar om administrativa saker. Men det jag verkligen gillar med chefskapet är att det är så konstruktivt, eftersom det handlar om att bygga. Ensam blir man begränsad till sin egen kapacitet, men som ledare kan man jobba genom andra och bygga något större.

Våga ta rollen som chef

För mig är det viktigt med bra ledarskap. Det snackas mycket om ledarskap, men lite om att vara chef. När man frågar säger alla att de vill ha tydlighet av sin chef. Att våga vara tydlig handlar inte om att peka med hela handen. Men jag tror man måste våga ta rollen som chef. Och jag tror att alla kan bli bra chefer. Som chef är det ännu viktigare med självmedvetenhet. Det handlar om att inse vad jag själv är för typ av personlighet, köpa den och förstå att andra människor kan se mig på det sättet. Det handlar också om att kunna anpassa sitt ledarskap till olika kompetenser och situationer.

Framgång är summan av många små saker

Att vara bättre än konkurrenterna handlar oftast om flera saker. Framgång är summan av många småsaker som får helheten att bli fantastisk och det uppstår på grund av ett teamarbete med många olika kompetenser. Jag tittar mycket på balansen mellan alla delar när jag ser på ett företag. På Nordic Nest är det en bra kultur, som märks. Det är många som ler där. De är ett tajtare team som mår mycket bättre. De sticker också ut med sin vinst, kostnadseffektivitet och kundnöjdhet, trots att de säljer samma sak som alla andra. I en svagare konjunktur förväntar de sig att kanske till och med att förvärva konkurrenter.

Text Camilla Dopson
Foto PriceRunner pressmaterial

Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
010 - 357 06 13

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.