Tävlade i Tel Aviv


Jumblets, i Kalmar Science Park Incubator, deltog nyligen i den internationella startup-tävlingen The Global Challenge. Tävlingen bestod av sexton regionfinaler och Pär Iwarsson deltog i Tel Aviv, Israel, den 6:e februari.

Ni blev ju uttagna att tävla i den internationella startup-tävlingen The Global Challenge. Varför det?

— Vi har för avsikt att lansera Jumblets som en global tjänst, initialt med fokus på USA. Därför såg vi The Global Challenge som en tävling som passade Jumblets perfekt. Dels med tanke på att tävlingen är baserad i USA och dels med tanke på tävlingens inriktning på att hitta de startups som har lösningar på de största samhällsproblemen. Så vi gjorde en ansökan om att få deltaga och hoppades på att bli antagna, vilket vi också blev.

Vad hände i Tel Aviv, hur gick tävlingen till?

— Tävlingen var uppdelad i fyra kategorier (utbildning, hälsa, energi och smarta samhällen). Totalt deltog nästan 40 företag som alla skulle hålla en pitch på en minut utan hjälp av några powerpoint-bilder framför en jury. I varje kategori valdes sedan två företag ut till en final där de fick hålla en 5 minuters pitch.  I finalen fick även juryn möjlighet att ställa frågor. Därefter utsågs en vinnare från varje kategori som då fick en biljett till den stora finalen som avgörs i maj i Washington DC, USA. Vi tävlade i kategorin ”Smart cities” tillsammans med tio andra lovande startups. Konkurrensen var stenhård och dessvärre tog vi oss inte vidare till final.

Ni tävlade i kategorin ”smart cities”, vad innebär det?

— ”Smart cities” eller ”smarta samhällen” som det heter på svenska var en kategori för startup-företag som hade affärsidéer som ska göra samhällen säkrare, hållbara, bekväma eller effektiva. Helt enkelt förbättringar av samhällen för göra det bättre för medborgarna på ett eller annat sätt.

Vilka erfarenheter tar ni med er från tävlingen?

— Alla hålla en 1-minuts pitch på löpande band utan hjälp av några bilder var en extremt pressande situation och svårare än jag hade föreställt mig. Det är dock utan tvekan en erfarenhet som jag kommer att kunna ha nytta av i framtiden. Jag utesluter inte att vi kommer att delta i andra liknande internationella sammanhang i framtiden. Bortsett från själva tävlingsmomentet så innebar eventet även möten med en mängd fantastiskt duktiga entreprenörer. Vi bjöds även på föreläsningar om hur man lyckas locka globala investerare samt hur man bäst håller en pitch för sitt företag.

Vad händer hos er framöver?

— Vi håller just som bäst på att förbereda oss för en ordentlig lansering av Jumblets. Alla bitar är nu på plats och vi har anpassat sajten efter användarnas önskemål och behov. I Sverige kommer vi att fokusera på att marknadsföra Jumblets i och omkring Kalmar-Öland samtidigt som vi kommer att göra en större satsning för att lansera Jumblets i USA.

Text och foto: Helena Erngård

Kontakta Jumblets:

Pär Iwarson, VD
073-4400343
iwarson@jumblets.com

 

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.