System för att hantera mänsklig kompetens


Det hetaste inom HR handlar om Talent Management – att strategiskt hantera medarbetarnas kompetens och få medarbetarna att stanna inom organisationen, utvecklas och bidra till lönsamheten!

Talent Management är här för att stanna! Det handlar om att titta på HR-frågor utifrån ett strategiskt perspektiv, vilket påverkar hur en organisation utvecklas och presterar. USA ligger i framkant när det gäller Talent management, men i Kalmar finns Comenius som är experter på det ledande molnbaserade Talent Management-systemet Saba Cloud.

—Det är viktigt att få medarbetarna att snabbt komma igång på en ny arbetsplats, det tjänar företaget pengar på. Använder man ett system kan det minska upplärningsperioden från månader till veckor, berättar VD Niklas Gunnebrant.

Människor vill utvecklas och bidra

En nyanställd bör introduceras och gärna snabbt bli effektiv och skapa värde i organisationen.  Att jobba aktivt med processer för att utbilda, Learning Management, kan innebära att den nyanställde snabbare får kunskap om sin roll och företagets värderingar. Genom intelligenta lösningar i en lärplattform kan medarbetaren dessutom följa andra inom organisationen för att få inspiration, kunskap eller rekommendationer om passande kurser för sin roll.

När den anställde kommit in i sitt jobb är det bra att mäta hur väl medarbetaren presterar i organisationen. Med ett Talent management system är det lätt att kontinuerligt följa upp resultat, coacha och utveckla individen. På det sättet säkerställer man att organisationen når sina mål, men även att medarbetaren gör det. Det finns möjlighet att sätta mål, hantera medarbetaresamtal och skapa utvecklingsplaner. En chef kan få veckorapporter och även se i realtid hur organisationen utvecklas. Var behövs stödresurser? Var fungerar det bra? I slutänden kan chefen ta en mer coachande roll där medarbetaren får ta mer eget ansvar.

—Med analysrapporterna kan chefen också ge en objektiv syn på en individs resultat, istället för en godtycklig, subjektiv bedömning av prestationer, säger delägare Mikael Larsson.

Konsten att få människor att stanna

Det är en stor investering att ta in en ny medarbetare, så det är viktigt att behålla personen. Då behövs karriärplanering och belöning. Karriärplanering innebär att göra en plan för var medarbetaren vill vara om exempelvis tre år. I Talent Management-systemet kan medarbetaren själv planera för att det ska hända och sedan styra mot det. I slutändan behöver arbetsgivaren belöna medarbetaren med utbildningar, karriärutveckling, pengar eller andra värden.

—Om man jobbar effektivt med dessa processer har företaget större chans att nå sina mål, men det är också viktigt för att få fler engagerade anställda som stannar. Man uppnår medarbetarengagemang, berättar Mikael Larsson.

Hantera processerna

Att klara alla dessa processer underlättas med ett bra systemstöd. SABA, som Comenius är experter på, är Cloud-baserat och stödjer alla Talent Management-processer. Systemet är användbart inom en rad olika branscher, i synnerhet där det krävs certifikat eller en viss kompetens som säkerställer behörighet. Det kan handla om lagkrav där företaget måste påvisa en viss kompetens för att utveckla en produkt, t ex inom läkemedelsindustrin. Eller rådgivare som måste ha säkerställd kompetens för att få ge råd. Att i en organisation ha koll på certifikat och kompetens, underlättas genom ett Talent Management-system. I slutänden blir det också ett konkurrensmedel för företaget, t ex i upphandlingssituationer.

 

Sammanfattande råd

 • Få in rätt kompetens
 • Utveckla den kompetensen snabbt
 • Sätt mål, följ upp och styr mot målen. Belöna när man nått målen
 • Nischa ditt företag hårt och följ den planen!
 • Undvik fel fokus; att ta in resurser, men inte kompetens
 • Använd systemstöd för att hantera processer och kompetens

Text och foto: Helena Erngård

Mer om…

Comenius är idag 50 anställda med huvudkontor i Kalmar. Teamet består av tekniker, utvecklare, projektledare, affärskonsulter, supportorganisation och sälj. De sitter i stora, nyutbyggda lokaler på Varvsholmen och ingår i Kalmar Science Park Member.

Comenius har växt organiskt sedan start och finns även i Stockholm, Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, London, San Fransisco. Under tretton år har bolaget expanderat kraftigt och utsetts till gaseller flera gånger. Idag använder 38 miljoner användare SABA. Målet nu är fortsatt tillväxt, framförallt genom att utveckla nya marknader i USA och UK.

 • Onboarding
  Få nyanställda effektiva snabbt.
 • Learning Management
  Leverera och följ upp all form av utbildning och låt medarbetare diskutera, byta kunskap och erfarenheter.
 • Performance Management
  Sätt upp medarbetarens mål, hantera medarbetaresamtal och skapa utvecklingsplaner.
 • Compensation
  Behåll medarbetare och talanger, motivera och belöna dem utifrån en objektiv bedömning.
 • Collaboration
  För samman människor och låt dem interagera byta kunskap och erfarenheter.
 • Talent Management
  Hitta era guldkorn, Successionsplanera, gör omorganisationer, skapa organisationsscheman.

Är du intresserad av att veta mer om HR-rummet som Kalmar Science Park arrangerar för sina medlemmar?

Kontakta Linus Lindquist eller Mats Olsson! Du kan också läsa mer här.

Relaterad artikel
Rätt människor får ditt företag att blomstra

 

 

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.