Studenter sökte lösningar på energieffektivisering


Under digitala veckan samlades uppåt 25 studenter i ett hackathon för att hitta lösningar för energieffektivisering i Kalmar kommun. Tävlingen pågick under 24 timmar och på fredagen presenterades fem innovativa idéer, med allt ifrån tävlingsbaserade appar där familjer tävlar mot varandra, till eluttag som mäter förbrukning. Det vinnande laget var lag fem med studenterna, Edwin Johansson,  Olof Enström, Anita Pezo Salas och August Rockström.

Lag fem blev det vinnande laget av totalt fem tävlande lag. Deras lösning gick ut på att effektivisera kommunens gatubelysning. Motiveringen till vinsten lästes upp av Annette Andersson, kommundirektör på Kalmar kommun:

”Att energieffektiviseringen innebär att få ner kWh-timmarna och ni har på väldigt kort tid visat på möjligheter som gör att vi kan ligga i framkant vad det gäller hållbar kommun – en besparing med bibehållen trygghet.”

– Jag vill tacka mitt lag, vi var väldigt effektiva inatt, fram till halv två. Vi höll god stämning och hade kul, säger Edwin Johansson.

Det vinnande laget fick ett pris sponsrat av Kalmar Energi på 12000 kronor samt möjlighet att fortsätta utveckla sin idé, samt få dialog med Vinnova och Energimyndigheten om möjligheter framåt.

– Var stolta över vad ni presterar, säger Anna Karlsson, vd på Kalmar Energi.

Nedan finns bilder från tävlingen och lagen.

Text och foto: Gustaf Rossi

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.