Spika pitchen – med rätta inställningen


Mycket kan stå på spel när du ska pitcha in en idé, produkt eller ett företag, men med den rätta attityden och ordvalen behöver det inte vara särskilt jobbigt. Med några få enkla knep vänder du pitchtillfället till oanade möjligheter.

Här delar Anna Ekblom  från retorikbyrån Snacka Snyggt med sig av sina bästa tips och ger dig verktygen för hur du ska lyckas med din pitch. Allt för att bena ut vad som hjälper och stjälper din presentation. Du behöver till exempel fundera över vilka frågor och fördomar publiken har om dig och din presentation, för att nå önskat resultat. Hur bygger du upp en trovärdighet, så att du blir ihågkommen?

Publikens tre gyllene frågor

Din publik sitter på tre inledande frågor inför din presentation. Låt din pitch byggas runt svaret på dessa:

Varför är du rätt person att berätta det här?
Vad får jag ut av att lyssna på dig?
Har du mitt bästa i åtanke?

Bygg upp trovärdighet

Jantelagen i all ära, men den tåls att förbises för att bygga upp trovärdighet. Vi litar mer på någon som framstår som självsäker, än på en person som vi vet har rätt. Och att bygga upp en trovärdighet är det allra viktigaste under en pitch.

Genom blygsamt skryt kan du faktiskt öka din trovärdighet, vilket är värt att inkludera i din pitch. Känner du dig inte bekväm med att skryta kan du istället bygga upp trovärdighet genom att berätta någonting personligt om dig själv.

Stick ut

Gå direkt på poängen redan i inledningen av din presentation. Det gör din publik nyfiken och skapar en perfekt utgångspunkt för din pitch. En sådan inledning ger också möjligheten att knyta ihop presentationen genom att återgå till din poäng.

Pitcha artigt

Tre viktiga grundpelare i din framtoning, som kan vara bra att ha i åtanke, är att verka glad, trevlig och intressant. Även om vi i Sverige i grund och botten är väldigt bra på att framställa oss som artiga, och på så sätt visa välvilja, så är en positiv inställning till både dig själv och ditt valda ämne väldigt viktig.

Förenkla orden

Det kan verka lockande att använda svåra ord för att framstå som mer påläst i ditt ämne. Men det viktigaste i en pitch är inte att verka smart, utan att göra sig förstådd. Om du mot förmodan ändå väljer att inkludera svårare ord kan det vara en fördel att skriva ned ordet och öva på uttalet inför din presentation.

Vill du veta mer om hur du kan utveckla ditt företag hos oss?

Att kunna pitcha är en av de viktiga grunderna man måste kunna för att lyckas med sitt företag eller affärsidé. I Kalmar Science Parks Boost Chamber- program får du lära dig just detta och mycket mer. Nyfiken på att delta? Fyll i formuläret för att boka ett förutsättningslöst, kostnadsfritt möte för att se hur du kan komma vidare med att utveckla ditt företag.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.