Sokrates + gaming = affärsidé


Vad har en grekisk filosof gememsamt med gaming? Sokrates är arbetsnamnet på en digital plattform inspirerad av gaming där studenter och akademiker kan skapa communities kring litteratur, artiklar och innehåll.

Det är Matthew Sgroi (till höger) och Harry W Struwe som ligger bakom idén till plattformen som ännu är i sin linda, men som nu ska utvecklas i Kalmar Science Parks inkubator.

Sociala media för kunskapstörstare
– Tanken med plattformen är att ge användaren tillgång till innehåll, både från open source som är gratis och etablerad litteratur i form av e-böcker som man kan köpa, berättar Matthew.

Allt är samlat på ett och samma ställe. Matthew beskriver det som en slags gigantisk kunskapskälla där man kopplar på sociala mediefunktioner.

– Likt Instagram kan du dela innehåll, publicera och kommentera, men även bjuda in vänner till communities. Man kan även tänka sig en funktion där man tar betalt eller ber om donationer för det material man bidrar med.

Bättre innehåll med mångfald
Plattformen kan även leda till att förbättra kunskaper genom att många bidrar och kommenterar.

– Om man läser statsvetenskap till exempel, kan man få intryck från olika länder, ha diskussioner med folk över hela världen, säger Matthew. Vi hoppas skapa en plattform som attraherar många källor, men även användare som verkligen har kunskaper och kan fungera som hörnstenar. Det är viktigt att innehållet är vederhäftigt. Det är också intressant för författare att få feedback och kunna följa vad som sägs om deras texter.

Oväntat partnerskap
Matthew och Harry matchades ihop av Kalmar Science Parks affärsutvecklare. Ett ovanligt par kan tyckas då Matthew är från Chicago i USA och har lång arbetslivserfarenhet från förlagsbranschen och dessutom är 20 år äldre än Harry som är från Halmstad och studerar företagsekonomi på Linnéuniversitetet. Men matchningen visade sig lyckad. Båda hade tankar på att starta företag inom e-böcker, något som utvecklats till den spännande affärsidén.

– Vår största utmaning blir att hitta rätt funktioner så att plattformen upplevs enkel och och intressant, säger Matthew.  Där kom Harry med idén om att titta på gaming där spelare skapar communities kring olika dataspel och är vana att kommentera, gilla och dela information.

Stöd från experter
I Kalmar Science Parks inkubator får de stöd att utveckla sin affärsidé och tillgång till experter inom bland annat juridik och ekonomi.

– Det är en bra atmosfär med andra företagare och vi peppar varandra, säger Matthew. Man får också bra feedback och råd av de som redan gjort resan. Dessutom får vi tillgång till kontakter. Kopplingen till Linneuniversitetet är också viktigt för oss.

Text Camilla Dopson

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.