Smart täcke för fyrbenta vänner
Med ett innovativt hästtäcke vill Linda Gustafsson från Mörbylånga att hästägare och deras fyrbenta vänner ska få en enklare och bekvämare tillvaro. Efter att ha mejslat fram sin affärsidé i Boost Chamber fortsätter hon nu att utveckla sitt företag, Freelayer, i inkubatorn.
Sverige är, efter Island, Europas hästtätaste land med över en halv miljon svenskar som ägnar sig åt hästsport som fritidsintresse eller tävling. Det finns undersökningar som visar att över 90 procent av dessa hästar har täcken på sig när de vistas ute i hagen.
– Men täckena har inte utvecklats särskilt mycket de senaste 25 åren, säger Linda Gustafsson som själv varit tävlingsryttare och arbetat i tävlingsstall och stuterier i både Tyskland och Holland.
Otympliga och obekväma
Idén att utveckla hästtäcken kom när hon själv köpte sin häst av en uppfödare som var mycket intresserad av sadlar och som hade ett ergonomiskt tänk kring det.
– Då kom tanken på att även ta fram ett ergonomiskt hästtäcke, där hästen kan röra sig fritt, berättar Linda. Det ligger drösvis med täcken i stall som inte används och de är ofta stora och otympliga att handskas med och ser inte bekväma ut för hästen.
Upptäckt ledde till innovation
När Linda fick verifiera sin idé i Kalmar Science Parks Boost Chamber-program fick hon bekräftat att passformen ofta inte är bra, men upptäckte också att många upplever det svårt att bedöma och veta hur varmt det blir under täckena.
– Många hästar blir överhettade, berättar Linda. De har en helt annan termoreglering än vi människor och det är lätt att täcka dom för mycket. Det leder till en ständig oro att hästen inte mår bra därute i hagen.
Nu är Linda i full färd med att utveckla sin produkt, i ett miljömässigt hållbart material, som dessutom har en inbyggd, smart teknisk lösning. Exakt vad vill hon inte avslöja just nu, men på sikt ser hon att lösningen kan få fler användningsområden.
”Don’t worry, be crappy”
På frågan om vad det är som gör att hon vill satsa på sin idé säger hon:
– Jag tycker det är en briljant idé och det är fantastiskt roligt att jobba med nåt man själv kommit på. När man dessutom kommer in i Kalmar Science Park-miljön får man en sån skjuts från alla håll. Man får stöd och nätverk. Atmosfären här gör att man får ännu mer driv.
Till andra som funderar på att satsa på sin idé säger hon:
– Våga prova! Ofta tänker man ”jag kan inte” eller ”vad har jag att tillföra”. Det är lätt att känna sig liten i början, men i Boost Chamber får man bekräftelse och blir samtidigt pushad att våga. Dom sa till oss ”Dont worry, be crappy” och bara gör det helt enkelt!
Intresserad att satsa på din egen affärsidé?
Läs mer om vårt Boost Chamber-program här!
Jag vill veta mer!
Kontakta mig gärna och berätta mer om hur jag kan göra verklighet av min idé.