Sandras utmaning – hundar med utmaningar


Efter att ha jobbat med nästan allt inom hundar de senaste tretton åren har Sandra Tigerlind sett vad som finns och vad som saknas när det kommer till prylar för hundar. Sedan ett drygt halvår tillbaka satsar hon på att utveckla en helt egen och unik produkt.

– Jag har drivit allt från hundcafé, hundbutik till hundpensionat och har även ett hundhem, kallat Black Dog Foundation, berättar Sandra som är bosatt strax utanför Orrefors. Jag är också utbildad hundpsykolog och har de senaste åren mött hundar med några av Sveriges svåraste beteenden och ägare som är desperata efter lösningar. De flesta produkter är utvecklade för en genomsnittshund utan svåra beteenden.

Sele för rädda och reaktiva hundar

Det Sandra tar fram nu är en rymningssäker sele för till exempel rädda och reaktiva hundar. Selen gör att hundägare kan hålla både den egna hunden och omgivningen säker. Exempel på funktioner i selen är att den enkelt kan ställas in exakt efter hur hunden är byggd.

– Den är också fobisäker då den inte låter eller klickar och den är lätt att sätta på. Man behöver inte dra den över huvud eller öron, som kan vara känsligt, berättar Sandra.

Sandra Tigerlind med sextonåriga taxen Pluttan, en av hundarna i Sandras hundhem Black Dog Foundation som drivs som en ideell förening
Sandra Tigerlind med sextonåriga taxen Pluttan, en av hundarna i Sandras hundhem Black Dog Foundation för äldre hundar. Pluttans matte och husse blev sjuka och hamnade på ett äldreboende och kunde inte ha kvar Pluttan, som nu fått fristad för resten av livet hos Sandra. Foto: Camilla Dopson
Produktion nästa steg

Sandra har gjort en nyhetsgranskning av sin konstruktion och söker just nu patent för den. I dagarna får hon hem sin första prototyp. Nästa steg är att hitta någon som producerar selen. Av hållbarhetsskäl vill Sandra att tillverkningen sker så lokalt som möjligt. Selen ska dessutom inte innehålla material gjort av andra djur eller plaster. För att få hjälp att hitta rätt tillverkare är Sandra även med i programmet Produktionsänglar som stöttar start ups med hållbara och innovativa produkter att skala upp från prototyp till produktion.

– Jag har redan sålt flera selar innan de ens existerar, säger Sandra. Jag har ett stort nätverk inom rätt kundbas och ett förtroendekapital hos många hundägare som känner till mig.

En utmaning

Sandra har alltid jobbat med tjänster och tycker att det då varit relativt enkelt att komma igång med ett erbjudande.

– Att ta fram en produkt däremot är utmanande när man inte kan hela processen, säger hon. Jag har alltid brunnit för att göra världen bättre för hundar och hundägare. När den här chansen kom var jag inte sen att hoppa. Sedan får jag hoppas att fallskärmen vecklar ut sig någonstans under vägen.

”Det löser sig”

På frågan vad hon har för styrkor och vad som driver henne svarar hon att hon alltid haft en stor drivkraft.

– Folk undrar hur mina dygn kan räcka mycket längre än andras. Jag är nog ganska modig också. Och ganska norrländsk. Jag tänker att det löser sig.

Att vara med i inkubator tycker Sandra gör att hon får hjälp att se helheten i vad som behövs för att utveckla sin produkt.

– Det är bra att jobba med en affärsutvecklare och ha andra att bolla med. Man kan ta det till nya nivåer när man har flera ögon på sin idé. Jag kan vara lite spretig och springa ganska fort, då är det också bra att ha lite tyglar. Det är lätt att hoppa över vissa steg annars.

Sugen på att testa om din affärsidé är värd att satsa på? Var med i vår Start Up Challenge >
Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
010 - 357 06 13

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.