Salah satsar på det svarta guldet
Det var när Salah Abedallah pluggade till agronom i Syrien som han insåg vilken stor miljöbov jordbrukssektorn är. Efter ytterligare studier i Grekland började han att intressera sig för hållbarhet och användning av biokol för odling. Nu är utvecklar han sin första produkt på Öland.
– Jag känner för miljön och hatar dåliga grejer som görs mot miljön, säger Salah med eftertryck. Jag vill ta fram en produkt som kan hjälpa till att reducera koldioxidutsläpp och som gör att man kan producera mer grödor och samtidigt använda mindre vatten.
Klimatpositivt
Förenklat är biokol ett klimatpositivt jordförbättringsmedel, som faktiskt beskrevs redan på 1700-talet av Carl von Linné. Det framställs genom att organiskt restmaterial pyrolyseras – det vill säga hettas upp utan syretillförsel – och används sedan som jordförbättrare och kolsänka eftersom det binder koldioxid i marken i flera hundra år.
”Det svarta guldet”
Med biokol skapas optimala förutsättningar för ett livskraftigt mikroklimat. Jordens vattenhållande förmåga ökar och näringsämnen binds så att de inte lakas ur. Energikrävande gödsling och vattning kan därför minskas. Vid torka hålls växterna levande och gröna längre, vilket gör att man kan producera även under torra förhållanden. Det blir inte bara en vinst för klimatet och miljön, utan även en ren vinst för lantbrukare och odlare. Biokol har ibland beskrivits som ”det nya svarta guldet”, eftersom flera försök och studier visar mycket positiva resultat.
– Man behöver bara tillföra jorden biokolet en gång, säger Salah. Jorden blir dessutom starkare och mer resistent mot insekter och skadedjur.
Testas på Öland
Salahs företag finns i Algutsrum på Öland där han också har egen mark där han testar sin produkt.
– Receptet är unikt och den första produkten är riktad mot krav-odlare. Den kommer att testas fram på känsliga odlingar som tomat och paprika för att skapa rätt balans i vatten, näring och så vidare, berättar Salah.
Öppnade många nya dörrar
Efter tre månader i Kalmar Science Parks Boost Chamber fortsätter Salah nu att utveckla sin produkt och sitt företag i Kalmar Science Parks inkubator. Han samarbetar även med forskarstudenter vid Linnéuniversitetet och har kontakt med flera potentiella kunder på Öland.
– Jag har försökt starta företag flera gånger, säger Salah. Boost Chamber öppnade många nya dörrar, framförallt till viktiga kontakter. Jag har också fått lära mig i vilken ordning man bör göra saker och hur man kan tänka. Jag är van att ge råd och lösa problem, men här fick jag också fundera på hur ska jag sälja min produkt och ta reda på om den verkligen behövs.
Intresserad att satsa på din egen affärsidé?
Läs mer om vårt Boost Chamber-program!
Jag vill veta mer!
Kontakta mig gärna och berätta mer om hur jag kan göra verklighet av min idé.