Så påverkar Googles nya uppdatering din sajt


Page Experience Update är en kommande algoritmuppdatering från Google som släpps i juni 2021. Den tar i ännu högre grad hänsyn till hur användarvänlig en sida är när den rankas på Google. På Webbdagarna, som nyligen ägde rum, berättade SEO-profilen Björn Bydén från Pineberry vad den nya algoritmen innebär för ditt företag.

Det genomförs 55 miljoner googlingar varje dag, bara i Sverige. På den lilla stund du ägnar åt den här artikeln kommer 150 000 googlingar ha ägt rum. Var sjätte googling har dessutom aldrig gjorts tidigare eftersom det hela tiden kommer nya tjänster, produkter och händelser som människor söker efter. Och när vi shoppar googlar 90 procent av oss svenskar innan köpet. Det är med andra ord på Google som relationen med din kund börjar.

Ditt varumärke på Google

Vill du skapa en bra upplevelse av ditt varumärke bör du alltså tänka på hur du syns och rankas på Google och Björn Bydén nämner tre vanliga misstag som företag gör:

  1. Att inte inse hur många fler googlingar som sker numera, i och med digitaliseringen. Dina användare har aldrig googlat så mycket som det senaste året.
  2. Att inte hörsamma och anpassa sin sajt till olika sökbeteenden, som att ta reda på vanliga begrepp och ordkombinationer som används vid sökningar av dina produkter och anpassa därefter. Klädföretaget Zalando har till exempel samlat ‘beiga jackor’ på en sida eftersom det är en vanligt förekommande sökkombination. Genom att skapa samlingssidor med produkter för vanliga sökbegrepp identifierar Googles bot sidan som intressant.
  3. Och så sist, men inte minst – att inte fokusera på Googles algoritmer.
Snabba sidor

Med den nya algoritmen ska Google i högre grad ta hänsyn till hur användarvänlig en sida är och det bedöms utifrån sju olika faktorer. De fyra första är rena hygienfaktorer: Mobilvänlighet, inget skadligt innehåll, säkert webcertifikat och inga påträngande pop-ups. Dessa har funnits sedan tidigare, medan följande tre är helt nya och handlar främst om snabbhet:

  1. Laddtid
    Hur snabbt läses din sidas huvudsakliga innehåll in, det vill säga den största bilden på sidan eller det visuellt största textelementet.
  2. Interaktivitet
    Hur lång tid tar det för webbläsaren att reagera när en användare interagerar med din sida, exempelvis klickar på en länk eller en knapp.
  3. Sidans visuella stabilitet
    Att sidan laddar på ett sätt som inte gör att besökaren av misstag klickar fel eftersom den uppdateras i sista stund när något laddas in. Något som de flesta av oss varit med om när vi besöker hemsidor.

Snabba sidor leder till fler köp och är mer lönsamma, men när de 100 största e-handlarna i Sverige analyseras når nio av tio inte upp till Googles nya krav, enligt en undersökning som Pineberry utförde i februari i år.

– Men få inte panik, din ranking kommer inte försvinna drastiskt när Google gör switchen, säger Björn Bydén. Med det sagt bör du ändå fokusera på förbättringsmöjligheterna som uppdateringen lyfter eftersom snabba och  användarvänliga sidor tenderar att konvertera bättre.

Läs mer om algoritmen och hur du optimerar på Pineberrys hemsida.

Vill du lära dig mer om hur du marknadsför din e-handel?
Ta del av vår öppna, digitala e-handelsutbildning här !

Text och foto Camilla Dopson

 

 

 

Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
010 - 357 06 13