Revolutionerande tramprullstol vidare i nordisk innovationstävling


I början av maj deltar Mikael Dahlin från Kalmarföretaget Dalink i tävlingen Nordic Independent Living Challenge, där han med sin revolutionerade uppfinning, tramprullstolen Idun, har blivit en av 75 utvalda bland 480 förslag.

 

– Viktiga beslutsfattare från hela Norden kommer att vara med och det är verkligen en stor chans att få visa upp sig och skapa ett intresse för tramprullstolen, säger Mikael Dahlin, vd på Dalink och upphovsmannen bakom idén.

 

Bakom tävlingen står de fem nordiska huvudstäderna, som har gått samman för att lösa den utmaning som de problem med en allt äldre befolkning innebär. Både etablerade företag och nykomlingar deltar i tävlingen, där ytterligare 25 idéer väljs ut för att gå vidare till en tredje omgång.


– Jag har jobbat med rehabprodukter under flera år och insåg att man genom att sammanföra olika produkter och dess fördelar i en ny produkt skulle man kunna lösa många problem och skapa en aktivare livsstil hos personer med funktionshinder, säger Mikael Dahlin.

 

Om Idun
Tramprullstolen Idun har utvecklats för att främja egenträning och påskynda rehabiliteringen hos exempelvis strokepatienter, samt bidra till en aktivare livsstil hos personer med funktionshinder. Till skillnad mot konventionella rullstolar drivs Idun med benen och det räcker med att ha rörlighet i ett ben för att kunna driva den. Resultatet av användningen blir större rörelsefrihet och oberoende samt en snabbare rehabilitering, som leder till bättre livskvalitet samt kostnadsbesparingar inom vården då omsorgsbehovet minskar.

Dalink är en del av Kalmar Science Park Incubator, som erbjuder affärsutvecklingsstöd till företag och entreprenörer.

För mer information, kontakta Mikael Dahlin, Dalink tel 0708-142 494

Text: Sofia Ekholm

Kalmar Science Park är den kreativa mötesplatsen för idéer och innovativa företag som vill växa. Medlem i Swedish Incubators & Science Parks, den rikstäckande branschorganisationen, och bidrar till att utveckla det nya näringslivet i Sverige.

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.