Ny tjänst ska inkludera fler i det digitala samhället


Nu lanseras Support 2025, en avgiftsfri telefonsupport för personer som önskar få hjälp med digitala vård- och omsorgstjänster. Initiativet är ett samarbete mellan vårt samverkansprojekt eHealth Arena, Region Kalmar län, Kommunförbundet Kalmar län och sex av länets kommuner: Borgholm, Emmaboda, Kalmar, Mörbylånga, Nybro och Torsås.

Till Support 2025 kan medborgare på ett enkelt sätt, både med och utan tidigare kunskap, vända sig med frågor kring digitala vård- och omsorgstjänster. Det kan till exempel vara frågor som hur man laddar ner ett digitalt covid-bevis, hur man loggar in på 1177.se eller hur man beställer medicin från apoteket.

– Vi står idag inför stora utmaningar när det gäller det digitala utanförskapet där äldre många gånger är en särskilt utsatt grupp. Just därför fyller en telefontjänst en mycket viktig funktion för många. Det här är verkligen en bra satsning som ser till framtidens vård och behov, säger Mattias Adolfson, regionråd och styrgruppsordförande i eHealth Arena.

En miljon känner sig utanför

I Sverige finns det cirka två miljoner medborgare över 65 år och ungefär hälften av dem uppger att de inte känner sig inkluderade i det digitala samhället. Av de som använder internet i åldersgruppen 65 plus tycker 59 procent att den digitala utvecklingen går för snabbt och 30 procent av användarna har aldrig varit inne på 1177.se. Många har också problem med att på egen hand installera mobilt bank-id.

– Vi har mycket att tjäna på att digitalisera, säger Dino Viscovi, universitetslektor vid Linnéuniversitetet. Men bara om vi gör det på ett genomtänkt sätt, som gör det möjligt för alla som vill att utnyttja tjänsterna. Den här satsningen är ett steg i helt rätt riktning.

Om Support 2025

Tjänsten Support 2025 kommer inledningsvis att testas under perioden 1 februari till 30 juni för att sedan utvärderas. Under testperioden finns tjänsten tillgänglig för boende i Borgholm, Emmaboda, Kalmar, Mörbylånga, Nybro och Torsås kommuner.

Öppet helgfria vardagar kl. 9-16
Tel 010-199 22 25

 

Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
010 - 357 06 13

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.