Nu lanserar hon sin tjänst och bjuder på fem tips för att hantera stress


Sofia Allberg har arbetat med psykisk hälsa och samtalsterapi i över tio år och brinner för att fler ska få tillgång till verktyg som hjälper dem att må bättre mentalt. Sedan en tid har hon arbetat intensivt med att bygga upp sitt företag som nu fått namnet Moodhero och som erbjuder forskningsbaserade onlinekurser inom mental hälsa. En av de första kurserna som Moodhero lanserar är en stresshanteringskurs.

– Jag tror att vi kommer se en utveckling nu där allt fler är öppna för att öka sin medvetenhet och handlingskraft i hur de kan må bättre och ta tag i sina mentala utmaningar. Oavsett om det handlar om att bryta en destruktiv vana eller bättre hantera stress och oro, säger Sofia Allberg.

Coronakrisen har fått många att uppleva en ökad mental stress och oro. Pressen på vården har även fått fler att använda digitala vårdtjänster istället för fysiska. Sofia Allberg har arbetat med samtalsterapi i över tio år och driver bland annat samtalsmottagningen Samtala i Kalmar. Sofia är utbildad socionom och har även genomgått  grundläggande psykoterapiutbildning med KBT-inriktning. Hon har sedan tidigare märkt av ett stort behov av att komplettera de fysiska samtalen med digital utbildning, så att fler får tillgång till verktyg. Hon tror att behovet kommer bli ännu större nu.

– Sedan länge har jag haft en vision om att kunna erbjuda KBT-inriktade verktyg digitalt, då jag under en lång period märkt av att allt fler människor efterfrågar digitala hjälpmedel för att arbeta med sin mentala hälsa.

Forskningsbaserade kurser

Moodhero erbjuder forskningsbaserade onlinekurser med ett helhetsperspektiv på aspekter som mentala verktyg, kost, motion och återhämtning. Deltagaren startar kursen när det passar personen och väljer själv takt att genomföra den. Samtliga kurser innehåller, förutom föreläsningar, även uppgifter och övningar som görs på egen hand. Kurserna har alltid en vetenskaplig grund med ett språk och en enkelhet som gör dem förståeliga för de allra flesta. Det krävs ingen förkunskap varken om KBT, terapi, kost eller träning. Kurserna kostar från 599 kronor beroende på omfattning. Första kurserna som lanseras är en stresshanteringskurs och en gratis motivationskurs.

– Väldigt många upplever att de har svårt att hantera stress och därför är det bra att det faktiskt finns fungerande verktyg för att blir bättre på stresshantering, säger Sofia Allberg. Till stor del handlar det om att bli mer uppmärksam på egna känslor, tankar och beteenden och förändra dem. Därför kan det göra stor skillnad för en persons mentala hälsa att få tillgång till kunskap och övningar som hjälper till att skapa en medvetenhet och handlingsplan.

Fler kurser kommer att släppas löpande. Moodheros kurser finns tillgängliga på svenska och kommer på sikt även finnas på engelska.

Sofias fem bästa tips för att hantera stress bättre
  1. Var rädd om din tid – Vi har alla 24 timmar under ett dygn. Se till att de timmarna har en balans mellan påfrestning och återhämtning, måsten och glädje.
  2. Rör på dig! – Jag vet att det kan vara svårt att prioritera tid för träning när man har mycket att göra men att ge tid till motion och träning lär våra kroppar att hantera stress, bli mindre känslostyrda och bättre hantera negativa händelser.
  3. Hoppa inte över att äta om du har mycket att göra – Under en stressig period är ett lågt blodsocker något av det sämsta du kan ha. Fokusera på att hitta enkla lösningarna för att få till en bra kost och hitta genvägar som spar tid som till exempel att använda sig av frysta grönsaker istället för färska grönsaker.  istället för färska grönsaker. Frysta grönsaker är både nyttiga och närande men du slipper lägga tid på att rensa och hacka grönsakerna. Kom också ihåg att det är betydligt bättre att ta en genväg för att nå målet istället för att inte komma fram alls.
  4.  Uppmärksamma när du känner dig stressad – En viktig del i att hantera stress är att veta vad som stressar dig och hur du reagerar vid stress.Vilka situationer stressar dig? Vad uppstår för tankar, känslor och beteenden när du är stressad? Vilka symtom upplever du? Det är först när du vet vad som händer när du blir stressad som du kan börja hitta vägar ut ur stress och till ett liv i balans.
  5.  Se till att vila och återhämtning blir en självklarhet i din vardag – Återhämtning är A och O när vi haft en stressad period. Genom att få tillräckligt med sömn på natten men också genom exempelvis micropauser under dagen. En micropaus kan vara att andas lugnt i ett par minuter eller gå en promenad runt kvarteret på lunchen? Testa dig fram vilka micropauser som fungerar bäst för dig.
Kontaktuppgifter

Sofia Allberg, samtalsterapeut och grundare av Moodhero
Tel 070-595 75 85
www.moodhero.se

Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
010 - 357 06 13

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.