Lyft din kommunikation – med berättelser
Att engagera en publik kan vara svårt, men en berättelse kan vara lösningen på problemet. Genom att spela på lyssnarnas känslor blir det inte bara enklare att förmedla ditt budskap – du ökar även din egen trovärdighet.
Med fokus på storytelling bjöd Kalmar Science Park in till digital inspirationskväll. Förutom lärdomar och insikter inom egenföretagande, serverade av Boost Chamber-alumnerna Blombruket och Farmerrain, så bjöd kvällen även på grunderna inom berättarteknik. Detta när Anna Ekblom, från retorikbyrån Snacka Snyggt, åter gästspelade för att prata storytelling – och hur du kan använda berättelser för att förstärka det du vill förmedla.
Det är inte ovanligt att vi fastnar i argument, fakta och logiska resonemang. Även om det är viktiga delar av det du vill berätta, så gör det ändå bara halva jobbet. Det viktigaste är alltid att lyckas övertyga den som lyssnar. Och enligt Anna finns det ingenting som övertygar lika bra som en berättelse.
Fem skäl att inkludera berättelser i din kommunikation:
1. De kopplar ihop våra hjärnor
En stark berättelse kan påverka hur hjärnan arbetar och vilka delar i den som aktiveras. Genom att använda berättelser får du lyssnaren att se det du ser och tänka på samma sätt som du tänker.
2. De speglar dina värderingar och åsikter
Inom olika religioner används berättelser för att symbolisera olika värden och ståndpunkter. Genom att inkorporera berättelser i det du vill förmedla kan du göra detsamma – för att starkare befästa vad du tycker och tänker om något.
3. De får ditt budskap att fastna
Att bli känslomässigt involverad i något får förmedlad information att fastna bättre i hjärnbarken. Vi minns händelser där vi känt något väldigt starkt mycket bättre. Genom att väcka känslor hos din publik får du ditt budskap att följa med dem hem.
4. De kommunicerar på hjärnans språk
Vår hjärna är programmerad att tänka i berättelser. Berättelser kan därför kallas för hjärnans språk. När vi hör något börjar vi automatiskt leta efter orsakssamband, för att få ihop information till en berättelse. Därför är det viktigt att inte utelämna någon nödvändig information, för då bildas luckor – som lyssnaren kommer att försöka fylla på egen hand.
5. Känslor spöar intellektet
Vi fattar beslut baserade på känslor – och rättfärdigar sedan våra beslut med fakta. En bra berättelse kan därför göra en så pass engagerad att man väljer att strunta i logiken.
Glöm inte bort att inkludera dessa fem punkter i din berättelse:
Karaktären
Berätta vem din historia handlar om. Vad vill personen åstadkomma?
Konflikten
Vi lär oss av att se andra överkomma hinder i livet. Berätta därför vad din huvudperson behöver ta sig förbi på vägen.
Utvecklingen
Hur din berättelse utvecklas är alltid avgörande i slutändan. Använd detaljer, men inte för mycket detaljer, för att skapa igenkänning hos lyssnaren.
Klimax
Agerar som huvudpoäng i din berättelse. Vad är det hela din berättelse har byggt upp till?
Upplösningen
Glöm inte att avsluta din berättelse med vad som hände sen – och varför det i slutändan blev som det blev.
Vill du veta mer om hur du kan utveckla ditt företag hos oss?
Fyll i formuläret för att boka ett förutsättningslöst, kostnadsfritt möte för att se hur du kan komma vidare med att utveckla ditt företag.