Kunden, kunden, kunden —summering e-handelsdagen 2014
Hur får man sin e-handel lönsam? Talarna under e-handelsdagen i Kalmar återkom flera gånger till kunden och kundrelationer. Vi summerar dagen för dig!
Johan Staël von Holstein inledde redan kvällen innan e-handelsdagen med ett inspirerande föredrag som tog publiken med på hans resa som serieentreprenör, från osäker grabb med dyslexi till framgångsrik mångmiljardär, men också i motgångar. Han hävdar att med en passion till det man gör, mod och envishet kommer man långt som entreprenör.
Dagen efter modererar e-handelsexperten Arne Andersson e-handelsdagen med framåt- och bakåtblickar. Han refererar till rapporten, e-barometern 2014, som visar på att e-handeln i Sverige ökar och är väl utvecklad med undantag för hemleveranser. Här finns potential menar han, och spekulerar i vad som händer när större matvarukedjor drar igång e-handelssatsningar med hemleveranser.
Vidare får publiken följa Joys resa genom Charlotte Nordén. En av de viktigaste frågorna att jobba med enligt henne är sortimentsutvecklingsprocessen. Hon berättar om hur shopping ser ut i dag och hur man behöver möta kunder med nya krav. ”den yngre konsumenten vill kunna välja själv! ” säger hon. Hon talar vidare om att jobba i olika kanaler där butiken blir en mötesplats, sociala medier plattform för dialog osv. Hon diskuterar också framtidens butiksbeteende, kanske kommer vi klä oss virtuellt?
Tyska Markus Bihler, Tirendo.se, ger sin bild av hur e-handlare lyckas på nya internationella marknader. Han dyker ner i frågor som ”Var ska man etablera sig i världen och hur?” Han berättar att Tirendo.se valde att etablera sig i länder de kände sig bekväma med först. Han talar vidare om vikten av att fundera igenom sina varumärkessatsningar. Är målet att öka försäljingen on-line, kan det marknadsstrategiska beslutet vara att nå kunder som inte är på nätet naturligt.
”Kundens hjärta förtjänar man” säger Ulf Streiby, Abalon, som jobbat tjugofem år med kundklubbar. Det handlar om relationer och att förtjäna kundens hjärta. Kundrelationen är knepigare när den blir digital. Kundinsikt från analyser av köp-data, kundkorg, kampanjer ger data till en grund för digital kommunikation. Inspirera med rätt typ av information och trigga rätt in i den som är mottagare, d v s kommunikation med kunden på kundens villkor!
Kulturella skillnader talar Zanna Rudh, Human Entrance, om. Var man är har betydelse för kommunikationen, d v s kulturen på plats. Det är viktigt att ha koll på skillnader när man gör affärer. Olika länder ser olika på makt, individualism, kollektivism, samarbete, framtid osv. Med en medvetenhet kan man locka fram det som är olika och använd det som en resurs. Det kräver också att man vågar fråga och kommunicera med varandra.
Stefan Bernhardsson, Viva Media, säger att prognosen är att hälften av all internettrafik kommer gå via mobilen 2015. Användandet går allt längre ner i åldrarna. Om man vill nå ut och få lönsam annonsering på internet bör man göra ett bra förarbete innan kampanjande. Då tänker man igenom vilka produkter är viktigast att annonsera mot, vad får en kund kosta osv.
David Mothander, Google, avslutar dagen med en bild av digital teknik i framtiden. ”Vi kan inte förlita oss på en linjär utveckling. Vi lever i en ny värld där Google driver på för att göra all världens information sökbar ”. Internet kommer bli tillgängligt för alla, men digitalisering handlar om så mycket mer än bara handel på nätet, fortsätter han. Den del av vår samhällekonomi som växer mest är internetekonomin och här finns vår välfärdsmotor. Varannan har ett yrke som inte behövs om tjugo år, och nya yrken kommer. Nya kreativa uttryck föds via digitala kanaler och vi har ännu bara sett en liten smula av den digitala framtiden.
Text och bild: Helena Erngård