Konst för hemkära lanseras i Kalmar


Den 29:e oktober lanserar Sverigemotiv sina första bilder på kända landmärken i Kalmar. De stilrena screentrycken är tänkta för den som har ett hjärta för staden och gärna vill visa det i sitt hem.

Bakom Sverigemotiv finns Jörgen Dahl, till vardags lärare på Stagneliusskolan där han undervisar i företagsekonomi och idrott. Affärsidén fick han då han under en längre tid bodde i Västerås.

– Man blir aldrig stoltare över sin hemstad än när man flyttar därifrån, berättar Jörgen Dahl. Jag ville ha något på väggen som visar att jag är från Kalmar, så jag letade efter motiv men hittade inte vad jag sökte. Eftersom traditionell konst eller foton inte passar mitt hem så fick jag idén att skapa något stilrent och tidlöst för det moderna hemmet.

Skalar upp med Kalmar Science Park
Som den entreprenör han är såg Jörgen en nisch i marknaden och för att få fart på sin idé tar han nu hjälp av Kalmar Science Parks förinkubator för att se förutsättningarna att skala upp och internationalisera verksamheten. Ambitionen är att inte bara ta fram motiv från Kalmar, utan så småningom även andra städer. Framför sig ser han en trestegsraket med lansering först i Kalmar, sedan Sverige och världen:

– Det är nog universellt att många som flyttar fortfarande känner en stolthet och kärlek till sin hemstad och vill ta med sig det i hemmet.

Tryck av hög kvalitét
Eftersom Jörgen själv inte är konstnärligt lagd samarbetar han med grafiker för att ta fram motiven. De screentrycks sedan i affisch-format på 170 grams kvalitetspapper. Det finns även möjlighet att få dem inramade till ett rabatterat pris. Varje motiv föreställer endast ett landmärke.

– Tanken är att man ska kunna komponera sin egen personliga vägg, med sina favoriter, säger Jörgen.

Fyra kalmarmotiv släpps på torsdag den 29 oktober samtidigt med hemsidan sverigemotiv.se och en facebook-sida.

Text och bild Camilla Dopson