Koll på det juridiska som nystartad


Med juridiken som redskap undviker du onödiga kostnader och skapar värdefulla affärer. Det kan kännas torrt med avtal och klausuler, men det är något alla bolag bör ha koll på – och extra viktigt för dig som är nystartad.

Kalmar Science Parks inkubatorföretag fick nyligen en duvning av advokatbyrån RosholmDell om vad man bör tänka på när man startar bolag. Här är några av deras värdefulla råd!

Alla aktiebolag måste ha en bolagsordning. Det vill säga ett grundläggande avtal mellan bolaget och aktieägarna. Den innehåller bland annat information om bolaget och gränserna för bolagets verksamheter. Men utöver bolagsordningen kan det vara klokt att även ha andra juridiska avtal på plats.

Utforma ett aktieägaravtal/kompanjonavtal

Det här är ett avtal mellan kompanjonerna i ditt företag. Det är inget krav enligt lag, till skillnad från bolagsordningen. Aktieägaravtalet är ett civilrättsligt avtal som gäller mellan avtalsslutande aktieägare. Det kan reglera en rad frågor som inte regleras i lagen, som till exempel vad händer vid dödsfall, sjukdom och delägares konkurs.

Ha en hembudsklausul i din bolagsordning

Hembud innebär att en tredje person tar andel av aktierna. Om du som ägare vill sälja en del av, eller hela ditt delägarskap i bolaget kan en hembudsklausul ge övriga stiftare förköpsrätt. Som säljare måste du då först erbjuda övriga delägare att köpa loss dig. I dessa fall, där övriga stiftare har förköpsrätt, sätts oftast marknadspris som hembudsregel.

Anlita en jurist om du är osäker

Även om det kan kosta en slant kan de vara värt att anlita en jurist om du är osäker på hur avtalen ska utformas och skrivas.

Kostnadsfri rådgivning i Kalmar Science Parks Expertrum

Är du nyföretagare, eller ansluten till Kalmar Science Park och har frågor om juridik är du välkommen till vårt kostnadsfria expertrum om Juridik och lagstiftning.

Här kan du läsa mer och anmäla dig >

 

Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
010 - 357 06 13

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.