Koll på boendet med smart app


Nu lanserar HomeCraft sin nya app som gör det enklare att få koll på sitt boende. Här kan både hyresvärd och boende samla allt som har med bostaden att göra, från hur den är byggd och konstruerad till inventarier och löpande underhåll.

– Det kommer hela tiden nya krav på saker man måste uppfylla som hyresvärd, berättar Alexander Gabrielsson som tillsammans med Dino Petrovic driver HomeCraft.

Regelbundna besiktningar måste göras, felanmälningar måste tas hand om inom viss tid och som boende vill man ha koll på färgval, utrustning i bostaden och kvitton och garantier som hör till. I den här appen följer all data med.

Full fart sedan 2019

Alexander och Dino är båda från Oskarshamn, men företaget HomeCraft, som ingår i Kalmar Science Parks inkubator.

– Vi har jobbat helt med det här sedan oktober 2019, berättar Alexander. Jag är byggare i grunden och Dino är teknisk programmerare. Dessutom består teamet av nio konsulter/utvecklare.

Hur kom ni på idén?

– Det började med att jag var hemma hos folk som ville bygga till sitt hus. Då saknades det ofta information på djupet om hur huset är konstruerat, något som är viktigt att känna till om man ska bygga ut. Det gav mig idén att göra det enklare att äga och förvalta sitt hus genom att skapa bättre struktur och tillgång på information.

När företagsidén sedan mejslades fram märkte HomeCraft att problemet även fanns på hyresmarknaden och där fanns även en större betalningsvilja. Därför är deras första app riktad mot den målgruppen.

– Men villaägare är definitivt ett segment vi tittar på att kunna erbjuda appen till framöver, säger Alexander.

Digital tvilling till din bostad

I förlängningen ser Alexander att appen kan leda till bättre kommunikation mellan hyresvärd och hyresgäst, där man till slut kanske helt kan få skräddarsy sin lägenhet.

– Vi har inspirerats av bilindustrin, berättar Alexander. När man byggt sin bil är den individuell och personlig. Dina tillval och färgkoder får du samlat i en servicebok som sedan följer med bilen. På samma sätt borde det vara med en bostad.

Alexander beskriver appen som en slags digital tvilling till din bostad.

– Den innehåller 2d- och 3d-modeller av bostaden som man kan klicka på för att få fram sina dokument. På så sätt skiljer vi oss från liknande system. Den är väldigt visuell och enkel att använda.

Vad får ni ut av inkubatorn?

– Vi har haft mycket hjälp genom hela resan – som affärsutveckling och att sätta upp kort- och långsiktiga mål för företaget, säger Alexander. Vi har också fått bra kontaktnätverk med relevanta och intressanta aktörer och även verifieringsmedel via Vinnova.

Appen lanseras till att börja med för ett par nyckelkunder, men kommer att bli helt publik och kunna laddas ned på Google Play och AppStore från och med månadskiftet juni/juli.

Läs mer på HomeCrafts hemsida >

Intresserad av att ta din affärsidé till nästa steg? Läs mer om Boost Chamber-programmet >

Foto: HomeCraft

Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
010 - 357 06 13

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.