Här är företagen som gör nytta i coronapandemin


Coronapandemin slår hårt mot företagen. Men det finns även företag som i virusets framfart fått uppsving och som gör stor samhällsnytta. Här är några exempel på anslutna företag i Kalmar Science Park som har bråda dagar just nu.

Vård för högt blodtryck på distans

Företaget Accumbo i Kalmar Science Parks inkubator erbjuder tjänsten Blodtrycksdoktorn till personer med högt blodtryck. Med en särskild blodtrycksmätare och app kan patienten mäta sitt blodtryck hemma och få trygg och effektiv vård på distans, utan att belasta den redan hårt pressade vården med besök.

– Vi är ute med en kampanj för att få in fler patienter. De senaste två veckorna har vi fått in över 1500 nya användare, så det har varit hektiskt, säger Ulrika Lönnbom Svensson, hälsovetare på Accumbo.

På bilden ses Ulrika tillsammans med eleverna Rasmus Palmqvist, Algot Norström och Olle Carlsson från Lars Kagg-gymnasiet, som efter skoltid får rycka in och hjälpa till att packa blodtrycksmätare som skickas ut till patienterna. I bakgrunden skymtar Blodtrycksdoktorn själv – Martin Carlsson, som är läkare, grundare och verksamhetschef på Accumbo.

Hitta nya vänner i coronatider

Inkubatorföretaget Amicitias matchnings-app gör det möjligt för människor att hitta nya, genuina vänner – något som det som vuxen kan vara svårt att göra ändå, utan krav på social distansiering. Idén om att utveckla en matchnings-app för vänskap har växt fram utifrån efterfrågan och forskning om ensamhet. Idag har HittaNyaVänner.se tusentals användare från hela Sverige. Amicitia drivs av Madeleine de Jong och Johanna Wahlström.

Korrekt statistik om intensivvård och corona

OTIMO Data AB – anslutna till Kalmar Science Parks Digital Businesskluster har just nu besöksrekord på statistikdataportalen SIR, Svenska intensivvårdsregistret, som de levererar till Folkhälsomyndigheten och som visar hur många människor som kräver intensivvård i landet. I en tid när alla söker information levererar Otimo korrekt och pålitlig statistik till såväl vården som allmänheten.

– När detta började nämnas i tv och många stora mediebolag länkade till oss så exploderade intresset. Vi fick uppgradera våra servrar, sa vd Tomas Ingelbrant i en intervju i Barometern häromdagen.

Möten på distans och webinars

Edtech Studios som också är med i inkubatorn levererar digitala utbildningssystem och mötessystem för företag. Nu erbjuder de andra företag gratis tillgång att använda deras utrustning för att kunna hålla digitala möten eller webinars. Och efterfrågan har varit stor, enligt Maxe Axelsson, grundare till Edtech Studios.

Text och foto Camilla Dopson

Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
0480-453424

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.