Hantera din oro bättre – terapeutens tips!


Coronakrisen har fått många att uppleva en ökad mental stress och oro. Pressen på vården har även fått fler att använda digitala vårdtjänster. Sofia Allberg har arbetat med psykisk hälsa och samtalsterapi i över 10 år och brinner för att fler ska få tillgång till verktyg som hjälper dem att må bättre mentalt.

Med företaget Moodhero, som utvecklas med stöd av Kalmar Science Parks Incubator, erbjuder hon eftersökta onlinekurser om psykisk ohälsa. Första kurserna om att finna sin motivation och bli bättre på att hantera sin stress har sedan starten i början av april genomgåtts av snart 200 personer. Nu lanserar Moodhero sin tredje kurs om att bli bättre på att hantera sin oro.  Men redan här bjuder Sofia på sina tre bästa tips för att hantera sin oro bättre.

Tips nr 1. Försök acceptera den osäkerhet som är just nu.

Det kan vara lite läskigt att ta in men livet är inte riskfritt och det går inte att kontrollera allt som händer. Försök att koncentrera dig på vad som är meningsfullt i ditt liv istället för att lägga fokus på det du inte kan kontrollera. Fundera över vad som är värdefullt i ditt liv. Vad vill du göra mer av? Just nu lever vi i en större social isolering än vad vi kanske är vana vid. Men ta tillvara på den här tiden och gör den värdefull.

Tips nr 2. Gör en rutin för din oro.

Oro har en tendens att sprida sig och ta stor plats om vi tillåter den. Ett sätt att begränsa din oro är att samla alla dina orostankar till en bestämd tid och plats under dagen, en ”orosstund”. När en orostanke dyker upp på en annan tidpunkt än du bestämt dig för så skriv ner den i mobilen eller på en post-it men sedan ägnar du inte mer tid åt den. Sedan plockar du upp orostanken igen, om du behöver, när du har din bestämda ”orosstund”.

Tips nr 3. Begränsa ditt nyhetsintag till ett par gånger om dagen.

Du ska självklart hålla dig uppdaterad på Folkhälsomyndighetens rekommendationer men det räcker att kolla vad som pågår en eller ett par gånger om dagen. Surfar du runt i flöden och nyhetssajter och låter minuter bli timmar av information om vad som sker i världen just nu så är det lätt att oron växer och blir allt större. Rykten och felaktig information sprids snabbt så var källkritisk.

Moodhero fortsätter att släppa kurser om psykisk hälsa löpande. Alla finns tillgängliga på svenska och på sikt även på engelska. Läs mer om Moodhero och kursutbudet på Moodhero.se

Läs mer om att utveckla företag i Incubator här >

Vill du veta mer om hur du också kan utveckla ditt företag hos oss?

Fyll i formuläret för att boka ett förutsättningslöst, kostnadsfritt möte för att se hur du kan komma vidare med att utveckla ditt företag.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.