Häng med på en Nutcracker


Södra är ett av Kalmar Science Parks anslutna företag som nyligen varit med om en Nutcracker. Ett spännande koncept där Linnéstudenter under en workshop får komma med kreativa lösningar till problemställningar som Södra valt ut.

– Vi tycker det är jätteintressant med den här typen av aktiviteter, säger Marthin Freij som är innovationsledare på Södra. Vi har gjort hackaton tidigare och det här lät som en spännande variant. Vi kommer ha ett stort behov av nya kompetenser och en bredd av kompentenser. Därför kändes det också som en möjlighet att knyta kontakter med studenter.

Vill tänka nytt

Södra är ett stort bolag som årligen omsätter 18,5 miljarder kronor och som ägs av 50 000 skogsägare som i sin tur äger drygt  50 procent av all skog i södra Sverige. Södras uppdrag är att främja skogsgårdens lönsamhet och att arbeta med frågor som rör skogsindustri och näringspolitik. Med visionen ”Södra visar vägen” vill man tänka nytt och vara innovativa, inte minst inom digitalisering.

Under Nutcracker-övningen fick studenterna bland annat jobba med frågorna: Kan man visualisera skogen på nya sätt för att öka intresse och förståelse för skogsbruket? Finns det andra värden man kan tjäna pengar på som skogsägare, annat än att avverka den? Och kan digitala plattformar för skogsägaren stödja detta?

– Skogen är verkligen en framtidsbransch, det är otroligt mycket som händer inom skogen just nu berättar Marthin Freij och nämner bland annat biodrivmedel,  korslimmat trä som ersätter betong i byggbranschen, digitala drönare som scannar av skog och som öppnat nya möjligheter för att hantera och förstå hur vi kan använda skogen.

Löser inte världsproblem men ger nya vinklar

En Nutcracker går till så att studenter i grupper om 6-8 personer får spåna fram idéer som de skriver in i en programvara som heter Ideahunt. Övningen avslutas med att företaget väljer ett vinnande lag som får fortsätta att utbyta idéer och fördjupa diskussionen i ett nytt möte.

– Det tar en liten stund innan idéerna kommer, men sedan brukar man komma igång, berättar Stefan Uppman som är ansvarig för affärsutveckling på Videum Science Park i Växjö och som arbetat med Nutcracker sedan 2014. En Nutcracker löser kanske inte världsproblem, men gör att man får nya vinklar, fortsätter han. Många företag är duktiga på produktutveckling, men här får de hjälp att inte bli låst i sina tankar. Man bänder upp tankesättet!

Aktiva studenter

Stefan berättar att det ofta är det de internationella studenterna som är mest aktiva och som ser värde i att få kontakter med svenska företag och vara en del av den innovativa processen. Under övningen med Södra deltog studenter från bland annat Linnéuniversitetets Turismprogram.

– Det är kul att vara med. I början visste vi inte riktigt hur det skulle gå till, men nu går det bra, säger Linnea Roman, en bit in i övningen.

– Mycket spännande och man får träffa nya människor, tycker Lovisa Tjäder.

– Frågorna är lite svåra, men vi har skarpa hjärnor med i gruppen, skrattar Erik Hedman.

Är du intresserad av att genomföra en Nutcracker med ditt företag? Läs mer om Nutcracker här >

På bilden Linnea Roman, Lovisa Tjäder, Erik Hedman och Tova Persson från Linnéuniversitetet. Förutom Södras frågor fick studenterna även spåna på frågor från företaget Hatstore, en e-handel på nätet med säte och lagerlokal i Kalmar som säljer kepsar i 19 olika länder.

Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
010 - 357 06 13