Han gör roboten till din kollega


Linus Nyman är ingenjören med passion för kollaborativa robotar. Det vill säga robotar som är anpassade för att jobba sida vid sida med människor. Nu satsar han på sitt företag Cobotech och tar steget in i Kalmar Science Parks inkubator.

Idag är det vanligt med robotar i industrier som står inhägnande på grund av att de arbetar på ett sätt som gör att man behöver skydda människor och utrustning runt dem. Så har det sett ut sedan 70-talet, men för drygt tio år sedan kom tanken på kollaborativa robotar som kan jobba sida vid sida med människor, så kallade cobots.– Med cobots kan man samverka, dela på arbetsuppgifter och skjuta över sådant som är tråkigt, monotont och farligt på roboten. Till exempel arbetsmoment som kan orsaka förslitningsskador, berättar Linus Nyman.

Dramatisk ökning av cobots
Marknaden stod still länge, men tillverkningen av den här typen av robotar har mer eller mindre exploderat. Det internationella, danska företaget Universal Robots närmar sig 25 000 producerade cobots och har ökat sin produktion med 50-70 procent varje år, de senaste åren.

– Kollaborativa robotar är väldigt hypat just nu på industrimässorna runt om i världen, säger Linus Nyman. Elmia, en av Sveriges största produktionsmässor, hade en handfull kollaborativa robotar på utställningen 2016. I år 2018 var det 41 cobots bara från Universal Robots med på mässan och intresset för dem är jättestort.

Accessoarer i världsklass
Idag jobbar Linus bland annat som robotintegratör för Universal Robots. Det innebär att han installerar, programmerar och hjälper till med integration och riskanalyser i företag som tar in kollaborativa robotar i sin verksamhet. Som en del i sitt egna företag Cobotech kommer han att utveckla tillbehörsprodukter anpassade för cobots. Det kan vara olika typer av verktyg som sätts på roboten för att anpassa den till olika arbetsuppgifter.

I Kalmar Science Parks inkubator får Linus hjälp med affärsutveckling och att bygga sitt team.

– Det är ett otroligt stöd och guld värt att ha Kalmar Science Park i ryggen. Här får jag struktur och kunskaper i hur man jobbar med finansiering, bemanning och marknadsföring, säger Linus Nyman.

Varmt välkommen till Incubator, hälsar vi Linus och Cobotech!

/ Team Kalmar Science Park

Läs mer om vad det innebär att vara med i inkubatorn >

Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
010 - 357 06 13

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.