Globala möjligheter för Accumbo


Nu växlar vårt inkubatorföretag Accumbo AB upp genom att ta in börsnoterade Brighter AB som delägare och samarbetspartner. Samtidigt visar en aktuell forskningsrapport att deras tjänst Blodtrycksdoktorn ger en effektivare vård av patienter med högt blodtryck. 

Blodtrycksdoktorn är Sveriges första digitala vårdtjänst speciellt anpassad för patienter med högt blodtryck. Tjänsten introduceras i år i Sverige och har redan 2000 patienter. Nyligen inleddes även ett samarbete med Apoteket AB som erbjuder tjänsten till sina kunder.

– Att vår behandlingsmetod bevisats ge effektivare vård av en stor folksjukdom är förstås fantastiskt. Dessutom öppnar nu Brighter möjligheter för en diabetestjänst med global potential. Detta är definitivt en milstolpe, säger Accumbos vd Pontus Bodelsson.

Högt blodtryck och diabetes

Brighter AB utvecklar datadrivna lösningar för bättre behandling av kroniska sjukdomar, initialt diabetes med tjänsten Actiste®. Deras IP-plattform kan också appliceras inom flera andra sjukdomar utöver diabetes. Samarbetet innebär att Brighter nu investerar nu nio miljoner kronor i Accumbo AB.

Folksjukdomarna högt blodtryck, diabetes, höga blodfetter och fetma hänger ihop och innebär stora utmaningar för vården och ekonomin i hela världen.

– Både Accumbo och Brighter har stora ambitioner att i grunden förändra det sätt som samhället idag tar hand om kroniskt sjuka patienter, säger Henrik Norström, vd på Brighter AB. Accumbo har genom Blodtrycksdoktorn visat att behandlingsmetoden är mycket effektiv och investeringen känns som ett viktigt och logiskt steg i vår gemensamma målsättning att utveckla en motsvarande tjänst för diabetes. Genom vår internationella närvaro kan Accumbo på sikt hjälpa patienter över hela världen, säger Henrik Norström.

Effektivare än traditionell vård

Tillsammans ska bolagen utveckla nya vårdtjänster med både digital och fysisk vård. Avstampet tas i Brighters diabetestjänst Actiste och Accumbos vårdtjänst för högt blodtryck. Accumbo har sedan introduktionen av Blodtrycksdoktorn vårdat tvåtusen patienter. Nu har en forskningsstudie av Blodtrycksdoktorns metod publicerats i den vetenskapliga tidskriften Blood Pressure Monitoring där det står klart att behandlingen är mer effektiv än traditionell vård.

– I traditionell vård uppnår bara en av fem patienter sitt målblodtryck trots medicinering. I den nyligen publicerade forskningsstudien av vår metod, där vi ger läkarledd sjukvård kombinerat med personligt anpassade livsstilsråd, visas att Accumbos behandlingsmetod snabbt ger goda resultat: 2 av 3 patienter når sitt målblodtryck inom 3 månader när de använder sig av Blodtrycksdoktorn. Det minskar avsevärt risken för hjärt-kärlsjukdom, säger docent Martin Carlsson, medicinskt ansvarig och grundare av Accumbo.

Ett fantastiskt momentum för Accumbos grundare, specialistläkaren Martin Carlsson, och hans team! Vi på Kalmar Science Park följer, stöttar er och önskar er stor lycka till med de nya samarbetena!

Fakta om Accumbo

Accumbo grundades 2017 av Martin Carlsson, docent vid Linnéuniversitetet, specialistläkare i endokrinologi/diabetes och internmedicin. Bolagets vd är Pontus Bodelsson och i Accumbos styrelse sitter också Magnus Nyhlén, som är grundare till Min Doktor. Bolagets blodtryckstjänst, Blodtrycksdoktorn, har börjat introduceras i år i Sverige och har redan 2000 patienter.

På bilden delar av Accumbos team, från vänster: Annika Hovmark, affärsutvecklaren Harry Håkansson, Ulrika Lönnbom Svensson, Emma Axelsson och Martin Carlsson.

Foto och textredigering Camilla Dopson

Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
010 - 357 06 13

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.