Företaget som delar med sig


2Share är företaget som vill visa att man kan driva ett lönsamt företag på marknadsmässiga villkor och ändå göra gott genom att dela med sig. 

Bakom företaget står Catharina Grundström och kollegan Anna Soltorp. Affärsidén är att sälja accessoarer till likasinnade, där hälften av vinsten går till projekt som verkar för lika villkor för män och kvinnor.

– Ett hållbart företagande kan ju innebära att man jobbar med många frågor, men vi fastnade för jämställdhet och ville göra en insats för det, berättar Catharina Grundström, som föreläste om 2Share på Stortorget under Hållbarhetsveckan i Kalmar.

Hållbara designprodukter

De som köper 2Shares speciellt framtagna designprodukter av högsta kvalité bidrar till en bättre och mer jämställd värld. En produkt från 2Share är också tillverkad under bra förhållanden av vuxna människor med stor yrkesskicklighet.

– De jämställdhetsprojekt vi satsar på kan vara små projekt i Kalmar eller långt bort. Fokus kommer att ligga på lika rättigheter, säger Catharina Grundström.

Eftersom företaget är relativt nystartat så har man ännu inte någon större vinst, men ett första jämställdhetsprojekt har ändå startats i form av ett nätverk med samma namn – 2Share.

– Vi är ett 25-tal som brinner för frågan och som träffas fyra gånger varje år under olika teman och lär av varandra, berättar Catharina.

Drivs av att lyckas

Utmaningen framöver är förstås att få igång försäljningen och visa att affärsidén verkligen fungerar, det vill säga att det går att förena affärsmässighet med engagemanget för jämställdhet. Catharina är noga med att lyfta fram att företaget ska generera vinst i slutänden.

– Som egen drivs man av att lyckas och att nå framgång, säger Catharina. Jag tror man måste var lite av en exhibitionist och verkligen tro på sin affärsidé om man ska driva eget företag.

Mer om 2Share >

Text Camilla Dopson

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.