Fem måsten när du ska optimera din företagssida


Att hamna högt i Googles sökmotorer är ett måste för alla företag som vill nå ut på nätet. Att ha många länkar till sin sida är fortfarande bra, men Content is King! 

Hur skapar du då ett bra innehåll på din sajt? Här kommer några tips från Linnea Vikbrant och Rebecca Brodd (bilden) från Contentor som föreläste för en fullsatt publik på Kalmar Science Park häromkvällen.

 

1. Omvänd marknadsföring – Det traditionella är att gå ut med ett budskap till en bred massa. Tänk tvärtom! Nå din målgrupp med flera budskap utifrån deras behov i olika situationer. Gör en nyckelordsanalys och var noga när du fyller i metataggar! Ska du exempelvis marknadsföra Alvedon kan det handla om – huvudvärk, tandvärk, mensvärk, baksmälla, etcetera.

2. Färskhet – Se till att det alltid händer saker på din sajt, då rankas den högre av Google. Nytt innehåll kan samtidigt göra att du får nya länkar, så det blir win-win. Delningar av din sida räknas också som freshness av Google. Jobba därför med delningsvänliga rubriker.

3. Unikt språk – Variera ditt språk och ha egna formuleringar. Duplicera inte samma textinnehåll på flera sidor eller stjäl andras texter. Du bestraffas i ranking av Google om du kopierar. Varje sida på sajten ska även ha en unik titel för att den ska bli sökbar.

4. Bygg relationer – Sälj genom att visa att du verkligen bryr dig om dina kunders behov och situation. Gör en brainstorm över frågor, drömmar och problem som dina kunder har. Dela med dig av din expertkunskap genom att visa, tipsa, inspirera och berätta. Här kan du arbeta med flera kanaler som du sedan länkar till din e-handel, till exempel blogg, podcast, magazine, tävlingar, nyhetsbrev, med mera.

5. Show me! Don’t tell me. – Film är inte ett måste, men det är en innehållsform som är på stark frammarsch på nätet. Se till exempel Fritidsresors korta filmer med populära Lottie Knutsson där kunden får en upplevelse och smakprov på sin resa.

 

Testa dig fram!

Det finns givetvis mycket mer du kan göra för att vässa din sajt, men Rebecca Brodd från Contentor tycker inte att man ska låta sig avskräckas:

– Du behöver inte vara en Zlatan på SEO för att bli bra, säger hon, det viktigaste är att man testar sig fram! Var inte rädd för att prova och var inte stressad av att du inte vet allt.

 

Några tips när du översätter din webb…

Så kanske det är dags att applicera det du har utomlands och nå nya marknader? Då finns det några viktiga saker att ha i beaktning:

1. Svensk eller tysk i Tyskland? Bestäm hur du vill presentera ditt företag i det nya landet. Som svenskt? Eller låtsas att du är i landet? I vissa fall kan det vara en fördel att uttryckligen tala om att man är ett svenskt företag eller har en svensk produkt. Ta reda på vilken uppfattning som råder!

2. Översätt inte rakt av – Gör en nyckelordsanalys för aktuellt land. Vilka begrepp man söker med på nätet kan skilja sig från vad man använder i dagligt tal. Till exempel i Danmark heter keps ”kasket” men när man googlar på nätet är det vanliga att söka på ”cap”.

3. Amerikansk eller brittisk engelska? Satsar du på en engelsk sajt kan du behöva dubbla landningssidor om du vill nå både europeisk och amerikansk publik. Generellt gäller brittisk engelska i Europa och amerikansk engelska i resten av världen. Men nyckelordsanalys är absolut viktigast! Vilka begrepp använder kunderna när de söker enskilda produkter – trousers eller pants?

 

Missa inte Anton Johansson den 19:e februari!

Nästa gäst i vår seminarieserie för dig som är intresserad av digitalisering och e-handel är en av Sveriges mest anlitade föreläsare inom digitala trender – Anton Johansson, som även producerar den uppskattade podcasten ”Ehandelspodden”. Missa inte det! Anmäl dig här >>

Text Camilla Dopson