”Entreprenörskap har inget kön”


Pernilla Ramslöv är vd och grundare av Nox Consulting och för andra gången utsedd till Näringslivets mäktigaste kvinnliga entreprenör av Dagens Industri. Hon har varit företagare i över 20 år och har aldrig sett något hinder till varför hon inte skulle kunna starta och driva bolag. Här tar hon död på fem myter om kvinnor och företagande.

Myt 1 – Kvinnligt entreprenörskap behövs det?

– Det är egentligen en fånig fråga, självklart behövs kvinnor som företagare. Ingen pratar om manligt entreprenörskap. Entreprenörskap har inget kön, men vi har för få kvinnor som är entreprenörer och vi behöver inspirera fler tjejer att starta företag. Om lika många tjejer skulle våga ta steget att starta företag så skulle vi ha 80 000 fler bolag i Sverige och det är viktigt för Sveriges konkurrens- och innovationskraft –  idag, imorgon och i framtiden.

Myt 2 – Man behöver ha en unik idé för att vara entreprenör och starta bolag

– När vi läser om framgångsrika entreprenörer är det ofta om bolag som Spotify med en helt unik idé som revolutionerar en hel bransch. Det är så klart fantastiska entreprenörer som ligger bakom Spotify, men det är en story som ibland skrämmer lika mycket som den inspirerar. Du behöver inte ha den där unika idén som ingen annan har kommit på. De flesta bolag som startas gör ju någonting som någon annan redan gör idag, men lite bättre eller annorlunda. Du kan göra en lika fantastisk entreprenörsresa med något som redan existerar. Det här öppnar möjligheter för alla att starta bolag. Där är jag och mitt bolag Nox Consulting ett levande exempel.

Myt 3 – Man behöver externt kapital för att bygga bolag

– Det finns massor av entreprenörer, som Renée Voltaire och Sofi Franzén med flera, som aldrig tagit in en krona. Jag kan nästan bli mer imponerad av bolag som växer av egen kraft. Men ibland är det så klart bra att ha kapital när man ska växa och det finns många sätt, som ängelinvesterare, Venture Cup med mera. Du kan också ta in mentorer och annan hjälp för att växa.

Myt 4 – Entreprenörskap är som vilket annat jobb som helst

– Det här är inte sant. Det är ett fantastiskt jobb, men inte ett åtta till fem jobb. Det slutar inte när du stänger av datorn. Det tar aldrig semester. Du är själv ansvarig för alla utmaningarna och att lösa dem. Man lever det 24 timmar om dygnet och 365 dagar om året. Samtidigt är det underbart att få följa sin dröm och leva sin passion.

Myt 5 – Ensam är stark

– Jag hade aldrig överhuvudtaget lyckats bygga ett framgångsrikt bolag utan alla fantastiska människor som finns runt omkring mig. Det är laget som kämpar och laget som vinner. Det är viktigt att omge sig med människor som kan komplettera, men också sådana som är lite lika dig själv, som du kan bolla idéer med och få pepp ifrån.

Nyfiken på att våga ta steget och satsa på dig själv och ditt företag?

Kolla in vårt peppande Boost Chamber-program som ges två gånger varje år. Nästa  omgång startar den 4 oktober!

Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
010 - 357 06 13

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.