En vän på vägen vid cancersjukdom


Anna Wahlstam och Victoria Vestman beskriver sig som erfarenhetsproffs med siktet inställt på livslust. Tillsammans driver de podden ”Vi ÄR inte cancer” där de vill använda sina erfarenheter till något kreativt och livsbejakande genom att få fler att prata om sjukdomen.

Podden är deras första produkt, där de öppet och ärligt delar med sig av sina egna upplevelser av hur cancern påverkat deras liv.

– Cancer och andra svåra sjukdomar är i allmänhet ett känsligt ämne. Men fler vill prata om det och det ska inte vara tabu, säger Victoria Vestman.

”En totalt välkomnande värld”

Duon är numera antagna till Kalmar Science Parks inkubator efter att ha vässat sin affärsidé med hjälp av Boost Chamber-programmet. På frågan vad de fått ut av Boost Chamber och att vara en del av Kalmar Science Park svarar Anna Wahlstam:

– Oj, så mycket. Men det bästa är att utvecklas, få tillgång till all den expertis som erbjuds och den enorma generositeten som vi möts av. En så totalt välkomnande värld att befinna sig i som innovatör och entreprenör. Gemenskapen och hjälpsamheten är fantastisk!

Guldpodd och Folkhälsopris

Resan som företagare har gått i en extrem hastighet, från start förra sommaren till att även ha nominerats till Guldpodden och slutligen fira in det nya året med Mörbylånga kommuns Folkhälsopris.

– Vi har fått smälta vår framfart, att vi från Kalmar och Öland kan påverka så mycket, runt hela Sverige. Det är det fantastiska med digitala medier! säger Anna Wahlstam.

Startade över en lunch

Anna och Victoria träffades genom att en gemensam vän och kollega tipsade Victoria om Anna och hennes blogg. Victoria skrev till Anna på Messenger och redan där upptäckte de hur mycket de hade att prata om och hur många idéer de ville förverkliga. De bestämde sig för att ses över en lunch.

– Lunchen gick alldeles för snabbt, minns Anna, och vi hade hur mycket som helst att prata om och så många gemensamma beröringspunkter, plus att vi har ett driv båda två. Och båda känner att vi inte bara kan stoppa ner allt i en box och glömma bort det. Det vi varit med om har påverkat oss djupt och vi vill förvalta det på bästa sätt. Våra erfarenheter kan ju hjälpa någon annan.

Podd som berör

Podden blev det första de kom att diskutera. Båda kände att det är ett bra forum för att nå ut och sprida sitt budskap, och att det blir mer verkligt att lyssna till ett samtal.

– Vi vill gärna komma ut och prata till människor med, men det är ett bra sätt att börja med en podd för att sprida det budskap man har. En podd är också väldigt verklig och vi vill vara väldigt nakna i våra samtal och visa känslor, och det hörs när vi blir berörda, vilket vi tror är viktigt.

Träning och en vän på vägen

Nästa steg är att utveckla en tjänst för träning under cancerbehandling, något de båda brinner för.

– Vi vet att träning hjälper under behandlingen, och efter. Kroppen tar mycket stryk av behandlingen så det är viktigt att ta hand om sig. Det är även en ventil att träna, både för att ge utlopp för känslor och för att få ny energi.

– Vi har massor av idéer som vi vill förverkliga, alla har de gemensamt att vi vill vara en hand på vägen för andra som blir sjuka/är sjuka i cancer. Tyvärr är det många som blir det och då vill vi gärna få vara en vän på vägen.

Intresserad att satsa på din egen affärsidé?
Läs mer om vårt Boost Chamber-program!

Jag vill veta mer!

Kontakta mig gärna för ett möte och berätta mer om hur jag kan göra verklighet av min idé.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
010 - 357 06 13

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.