En dag med affärsutvecklaren Harry


Harry Håkansson sitter i en orange, sliten skinnfåtölj och överöses med frågor. Vad gör en affärsutvecklare? Vilka entreprenörer lyckas? Följ med affärsutvecklaren Harry en dag på jobbet i Kalmar Science Park Incubator.

Han är nyfiken och ställer mycket frågor, affärsutvecklaren Harry Håkansson. Just nu är det tvärtom. Harry sitter i en orange, sliten skinnfåtölj och överöses med frågor om vad en affärutvecklare gör. Snart ska han träffa ett av företagen i inkubatorn. Inga problem, du kan hänga med! Men först pratar vi en stund om hans roll i Kalmar Science Park Incubator. Entreprenörerna han träffar regelbundet där sysslar med IT, mobila appar och molntjänster. Jag brukar säga att jag har de roliga bolagen, med högt tempo. Harry ler med glimten i ögat men det är uppenbart att hans intressen matchas. För med sin civilingenjörsexamen, nästan tjugo år i olika chefsroller på Ericsson och mer än tio år av företagande i egen regi eller i samarbete med andra gillar han just den branschen.

Varannan vecka är han inne i inkubatorn i Kalmar. Då är det intensiva dagar, uppbokade med klienter. Han gillar sin roll. Man får insikt i nya områden och det är mycket energi i entreprenörer som spiller över. Ibland jobbar de med en specifik frågeställning i en workshop men oftast är det löpande möten där han går igenom vad bolagen kämpar med just nu. Jag utgår alltid från klientens behov. Ibland lägger han in en övning som är en checkpunkt i inkubatorprocessen, t ex affärsmodellering. Som längst följer han ett bolag i två år. Jag är i helikoptern och ser till att de fokuserar på rätt saker. Han får mycket frågor under resan, ofta om praktiska saker. Jag brukar säga att det är snitslad bana, det löser man. Fokus ska ligga på affären.

Harry har varit affärsutvecklare inom flera Science Parks i södra Sverige och jobbar också deltid på Teknopol i Skåne. Genom åren har han sett vad som krävs för att lyckas som entreprenör. Det är viktigt är att man tänker från början att bygga sitt team på ett eller annat sätt. Man måste vara beredd att komplettera med fler kompetenser för att bli framgångsrik. För att lyckas tror Harry på att våga testa, vara orädd och ge sig ut på marknaden för det är efterfrågan som avgör om idén är bra. De som blir framgångsrika är doer´s! Som går runt svårigheter, skruvar på affärsidén och fångar in information från marknaden för att hitta framåt. Det krävs också uthållighet, framförallt en ekonomisk uthållighet.

Vi byter lokal, för entreprenörerna väntar på sin affärsutvecklare. Mötesrummet är litet. Det har plats för en liten soffgrupp med bord, ett skrivbord och en whiteboard. Harry hälsar glatt, frågar hur det är och går sedan fram till tavlan, tar en penna och delar in tavlan i fyra fält. Varje fält får en rubrik som anknyter till fyra dimensioner av företagandet. Det är marknadsföring/sälj, verksamhet/organisation, ekonomi/finansiering och erbjudandet/teknik. Han frågar vem av entreprenörerna som kan ta noteringar från mötet. En dator plockas fram som anteckningsredskap och Harry inleder med en kort nulägesanalys. Vilka frågor är aktuella just nu? Varje fråga som entreprenörerna nämner, fångar Harry upp. Vad är det för typ av fråga? En dialog uppstår innan frågan förs in i fälten under rätt kategori. De mest angelägna frågorna för mötet träder fram och agendan känns plötsligt solklar. Senare ska de fördjupa sig i varje enskild fråga.

Ska vi sätta ett datum? Harry pekar på en uppgift som kräver förberedelsearbete. Han ser gärna att de ska spika datum för varje aktualitet. Det märks att Harry har målet att entreprenörerna ska ha en konkret och gemensam bild av när saker och ting ska vara klart. Det blir en avstämningspunkt och en metod de själva kan använda sedan. Eftersom de träffas varannan vecka i två timmar märks det att han känner företagets visioner. Det ni gör nu är en stegvis plan. Han ritar och visualiserar under hela mötet. Ibland sitter han på ett skrivbord och dinglar med benen och lyssnar, ibland för han in lite nya anteckningar på tavlan. Vissa av rubrikerna på tavlan får en bock som betyder att den är klar. Ofta förtydligar han en fråga genom att upprepa den. Ibland lägger han in lite egna exempel, nämner en kontakt eller bollar olika alternativ. Ska vi nöja oss så? säger Harry när tavlan är fylld av anteckningar. Sedan går de in på djupet med frågorna. Det är allt från avtal, aktiefrågor, lagar till stress och arbetsroller. Det blir detaljerat. Tänk olika scenarior! Vad händer då i relation till frågan? Harry ställer coachande frågor med utifrånperspektiv. Syftet är att få fram entreprenörernas egna reflektioner och svar. Ibland flikar han in ett råd eller en värdefull kontakt.

Efter dryga timmen lämnar jag Harry och entreprenörerna. De är djupt inne i en detaljfråga. Ytterligare en timme senare hörs de lämna mötesrummet. Snart är arbetsdagen slut och han ska åka den långa vägen från Kalmar hem till huset i Nättraby. Först summerar han mötet för sig själv och checkar vad han tagit på sig att kolla upp. Funderar på nästa steg.

Text och foto: Helena Erngård

Ansök om medlemskap i Incubator

Om Harry

Roll: Affärsutvecklare inom IT/mobilt
Ålder: 55 år
Bor: Nättraby i Blekinge
Familj: Särbo och 1 barn
Intressen: Gitarr, golf, motorsport och båtliv.

 

 

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.