Efterfrågan ökar på onlinekurser om psykisk hälsa
Första kurserna om att finna sin motivation och bli bättre på att hantera sin stress har sedan starten i början av april genomgåtts av snart 200 personer. Nu lanserar Sofia Allberg sin tredje kurs om att bli bättre på att hantera sin oro.
Sofia Allberg är utbildad socionom och har arbetat med samtalsterapi i över tio år. Hon såg efterfrågan ta fart långt innan Corona och bestämde sig för att starta företaget Moodhero, som vässats fram i Kalmar Science Parks Boost Chamber-program och som hon nu utvecklar vidare i Incubator.
Läs mer om Incubator och Boost Chamber
– Efterfrågan för att arbeta med psykisk hälsa på distans i kombination med möjligheten att kunna hjälpa fler att må bättre, var det som gjorde att jag startade Moodhero från början. Sen är det klart att Corona säkert skyndat på utvecklingen. Efter att jag släppte kursen om stress så fick jag ganska snabbt efterfrågan av kunder att lansera en kurs om hur man hanterar sin oro.
Hjälp dygnet runt
Sofia berättar vidare att Coronakrisen fått allt fler att uppleva en ökad oro samt att pressen på vården även fått fler att söka sig till digitala vårdtjänster istället för fysiska.
– Jag tar fortfarande emot patienter via min samtalsmottagning, Samtala, men att kunna arbeta online ger möjligheter jag annars inte nått. Onlinekurserna gör det möjligt för mina kunder att få hjälp och verktyg dygnet runt. Skulle jag ha hjälpt dem enbart via min mottagning hade det kanske tagit mig dubbelt så många månader som det tar för mig att erbjuda hjälpen idag. Och att kunna erbjuda en hjälpande hand i oroliga tider känns jättebra.
Kurser på vetenskaplig grund
Moodhero erbjuder forskningsbaserade onlinekurser för mental hälsa, med ett helhetsperspektiv som innefattar mentala verktyg, kost, motion och återhämtning. Deltagaren startar kursen när det passar personen och väljer själv takt att genomföra den. Samtliga kurser innehåller förutom föreläsningar, även uppgifter och övningar som görs på egen hand. Kurserna har alltid en vetenskaplig grund med ett språk och en enkelhet som gör dem förståeliga för de allra flesta. Det krävs ingen förkunskap varken om KBT, terapi, kost eller träning.
– Oro är något många bär på och har svårt att veta hur de ska förhålla sig till, säger Sofia Allberg. Men det finns bra fungerande verktyg för att bli bättre på att förstå och hantera denna oro. Till stor del handlar det om att bli mer uppmärksam på egna känslor, tankar och beteenden och förändra dem. Det är ett arbete som kräver struktur och det når man genom mina kurser. Vill man uppnå en förändring krävs kunskap och förståelse om sig själv. Därefter övningar som förankras i en tydlig handlingsplan.
Mer om Moodhero på moodhero.se >