e-handel är enkelt. Intryck från e-Handelsdagen 2013.
e-Handelsdagen 2013 är över. Intrycket när man lyssnar på e-handelsproffsen som samlats i Kalmar är att e-handel är enkelt — både som konsument och entreprenör. En startsträcka och några om finns naturligtvis.
– Det var bara jobbigt i tio år, säger Nelly’s grundare Jarno Vanhatapic med glimten i ögat.
Av e-handelssnacket väcks nyfikenheten. Vi är 160 personer som samlats till e-Handelsdagen i Kalmar den 24 september vilket är en fördubbling jämfört med året innan. Många i publiken är Sveriges främsta e-handlare som kommit för att lyssna på en rad föreläsare och experter inom området. Mellan föredragen diskuteras angelägna ämnen i så kallade Share-pass. Samtidigt pågår samtalet i sociala medier hela dagen på #ehandel2013. Vi lotsas genom dagen av Handelskammarens vd Stefan Muchler på ett fint sätt.
Den första att träda fram är Lars-Johan Jarnheimer, som sitter i styrelsen för några av Sveriges mest välkända varumärken och ordförande i CDON. Enligt Lars-Johan är e-handel egentligen inte något nytt. Förr som nu handlar det om att förenkla och lösa ett problem genom att skicka varorna till kunden.
– Vad löser det här bolaget för problem brukar jag fråga, säger Lars-Johan. E-handel eller vanlig affär är för mig ingen skillnad.
”Varför finns du till och vilket är spelet du vill vinna?” är vad Jarnheimer anser att e-handlaren måste vara en spjutspets inom. Du måste hitta kunden för att få den och det är viktigt att behålla kundkontakten trots att bolaget växer. Frågor som är angelägna är priset, bekvämligheten och sortimentet. Här tar också upp marknadsföringsfrågan som idag ofta sker i en omvänd ordning där du börjar med bloggarna och avslutar med TV-reklamen.
Patrik Muller är nästa talare. Han är e-handelsexpert på DIBS och ger en trendspaning från den största e-handelskonferensen, Internet Retailer Conference, i USA. En viktig trend som han ser är Content Commerce vilket innebär att fylla e-handelserbjudandet med något mer! Han ger exempel på en e-handel med Community där besökaren i genomsnitt tillbringar trettio minuter på siten per tillfälle. Attrahera kunder, få dessa att engagera sig på siten för att sedan gå vidare till köp! Eller som en i publiken twittrar ”ett bra innehåll på siten är som ett självspelande piano”. I ett andra exempel talar han om en e-handlare som säljer djurfoder där problematiken var att få kunderna att hitta dit. Att skaffa en kund kostade till att börja med tvåtusen kronor i annonsering på nätet. Då föddes en idé om att hitta kundgruppen och kommunicera med den på ett billigt sätt varpå man började med att skaffa ”likes” i sociala medier. Framgångssagan i detta fall var gulliga djurbilder med texter som uppmanade till att gilla. Se till att hitta något som engagerar kunden menar Patrik. Han talar också om ett multikanaltänk och ger exempel där man låter kanaler samverka bättre.
– Låt oss säga att du vill köpa ett par jeans i USA och skicka hem dem. I den fysiska butiken får du bra service och när du betalar blir du tillfrågad om du vill ha papperskvitto eller mailkvitto. Du väljer mail och får slå in din mailadress så ligger kvittot i mailen. Därefter ramlar erbjudandena in i mailkorgen. Här ligger vi i Sveriges långt ifrån, anser Patrik.
Vidare har USA kommit längre när det gäller Mobile Commerce. Till sist nämner Patrik några ord om Kalmar som är bra på att samarbeta i kluster och dela på resurser.
Här knyter Roland Karlsson an från Kalmar Science Park e-Commerce — genom att berätta om satsningar på att bli en stark e-handelsregion. En nyhet som kommer att gynna e-handeln och förenkla logistikfrågan är ett planerat e-handelscenter som nu finns reserverat vid Kalmar flygplats.
Malin Sundström, som är forskare och föreståndare vid Swedish Institute för Innovative Retailing i Borås, talar vidare om människor, pengar och innovationer. I sitt forskaryrke studerar hon människor för att kunna tala om för företag hur man beter sig. Hon poängterar att människorna inte är så intresserade av vilket verktyg vi använder- handel är handel! Hon tycker att man ska ha det perspektivet och tror att det snart kommer ett nytt begrepp än e-handel. Malin tror att vi måste hjälpa varandra om den Svenska e-handeln ska bli riktigt, riktigt bra. I Borås har hon dragit igång ett handelslabb som ser ut som en fysisk butik där man kör piloter. I sin blogg skriver Malin om forskning och resultat. Hon talar vidare om kunden. Kunder lyssnar mer på andra kunder än på företag. Kunder kräver mycket mer information – och specifik! Därför poängterar Malin att man ska ge olika informationspaket för olika kunders behov. Det finns en mytbildning om att allt ska gå så snabbt! Det viktiga är att man får sin produkt inom utlovad tid, inte nödvändigtvis inom 24 h. Svenska konsumenter idag är otåliga men kan vänta bara vi fått information om det! Vi är lata också och söker det enkla och bekväma när vi ska handla. Bekvämlighetsjakten har just startat!
– Majoriteten tycker att det är tråkigt att handla. De företag som kan hjälpa kunden och som kan ta betalt för det har framtiden för sig, hävdar Malin.
Malin tror att i framtiden kommer inte produkten bli så viktig som hur man bygger upp upplevelsen. Nyckeln till god affärsutveckling ligger i god konsumentinsikt! Identifiera var behovet av köp uppstår! Genom kreativa lösningar kan man också driva kunden att också bli onlinekund.
Vidare talar flera lokala företag. Johan Uddh från Easyfy berättar att de har samverkat i ett gemensamt case och rustat e-handeln textilgallerian.se för tillväxt. De tror på att samverka och göra det man är bra på. De brinner de för att göra e-handel enklare. Bra plattform, interaktionsdesign och förvaltning är viktigt.
– Gör analyser! Hur mycket har kunderna tittat på en produkt eller lagt i kundvagnen? Förvaltning ur ett e-handelsperspektiv och ett utvecklarperspektiv är viktigt. Det handlar om att kunna förändra siten enkelt. Tekniken ska inte begränsa kundens tillväxt, säger Marcus Oldin från Easyfy.
Rikard Peterson och Jonas Englund som är interaktionsdesigners från Define tror på att skapa enkla lösningar på komplexa problem. De tar upp mobilanpassning, design som färskvara och digitala ekosystem.
– Vi kallar det att finnas där användarna finns. Responsive design har växt fram väldigt starkt den senaste tiden, säger Jonas Englund.
– Inse att design är en färskvara. Man bör anpassa och förändra! Vad fungerar och vad fungerar inte? Gör användartester! Ta in användaren och sätt dem i en köpprocess. Bena ut problemen! Testa nya tankegångar, säger Rikard Peterson.
– Man pratar om digitala ekosystem! Den samlade uppfattningen av ett varumärke är viktig och därför måste allt avspeglas på samma sätt. Allt från designen på nyhetsbrev till orderbekräftelsen, poängterar Jonas Englund.
Simon Sandberg från MediaAnalys går in på sökmotoroptimering som en kontinuerlig insats.
– Ha ett aktivt arbete med konvertering på sidan. Gör olika tester! Bygg en virtuell sida och slussa in lika många besökare som på orginalsidan. Mät! Vilken sida presterar bäst? säger Simon Sandberg.
Sist ut på e-Handelsdagen var ett föredrag som många väntat på med Jarno Vanhatapic, grundaren till Nelly.com. Han berättar om sin resa som började 2003. Det blev en tuff start med kassaflödet. När han sålde delar av bolaget till CDON börjar andra resan och en enorm tillväxt mellan 2004-2012. Han anställde många och gjorde både lyckade och mindre lyckade satsningar.
– Jag tyckte att det var roligt att rekrytera, lära upp och ge eget ansvar där personalen får lov att göra några misstag, säger Jarno.
– Tre lyckade satsningar täcker upp för sju misslyckade projekt. Våga göra de stora inköps- och marknadsprojekten och ha en ständig framåtlutad position, säger Jarno.
e-handel är enkelt, blir hans avslutande ord. Ett intryck vi tar med oss från e-Handelsdagen 2013. Nedan listar vi några om, och hälsar dig välkommen åter 2014! Bilder kommer att publiceras på vår Facebooksida inom kort, håll utkik!
Tips för framgångsrik e-handel och rekrytering:
– Produktmarginalen – se till att ha koll på den!
– Plock och pack-kostnad
– Fraktkostnader in och ut
– Marknadsföringskostnader
– Personalkostnader
– Massa sälj!
– Mät, gärna i realtid
– Rätt profil på rätt plats
– Imponerande CV är inte alltid rätt
– Få ur det bästa ur alla människor
– Mäta alla anställdas resultat än mer, speciellt affärskritiska avdelningar
– Rekrytera medarbetare som älskar produkten och entreprenörstyper
– Anställ än fler som jobbar med sociala medier och programmering
– Jobba med specialister
Text och bild: Helena Erngård