De får maskiner att tala med varandra


Automation kanske låter som något komplicerat och tråkigt, men för David Fredriksson och Torbjörn Carlqvist från Davitor betyder det enorma möjligheter. Och för många tillverkande företag och fastighetsägare finns det en guldgruva att tjäna – i såväl pengar, tid som kvalité.

Nu antar vi Davitor till Kalmar Science Parks inkubator. Affärsidén är att erbjuda produkter och tjänster till företag som har behov av att automatisera, visualisera och integrera processer i sin verksamhet.

– Det finns undersökningar som visar på en 18-procentig ökning i resurseffektivitet hos företag som satsar på denna teknik, säger Torbjörn Carlqvist.

Maskiner som kommunicerar

Tänk dig att maskinerna i ditt tillverkande företag kan prata med fastighetens belysning, energi- och ventilationssystem som därefter regleras automatiskt för en supereffektiv energianvändning. Eller att maskinerna i din tillverkningsprocess kan kommunicera med ditt resultat- och affärssystem så att du hela tiden vet exakt hur effektiv din produktion är.

– Vår ambition är att all automationsteknik ska kunna prata med vad som helst på ett standardiserat sätt. Det är möjligt genom att vi använder ett standardiserat språk, som kallas för BACnet, där vi kan skräddarsy tjänsten för kunden, säger David Fredriksson.

Som exempel berättar han om ett skyltföretag som bland annat hade en tejpmaskin, där automationen gjorde det möjligt att hålla full koll på produktiviteten och till och med säga till i systemet i god tid när inköp av mer tejp till maskinen behövdes. Man kunde även koppla ihop maskinen med företagets affärssystem.

Vänner med gedigen erfarenhet

Både David och Torbjörn är från Småland och har känt varandra sedan barnsben. David är elektronikingenjör med inriktning på inbyggda system och har jobbat närmare 20 år inom forskning och utveckling, och som elektronikkonstruktör merparten av sin tid. Torbjörn har jobbat som konsult i 20 år och har en bakgrund som systemutvecklare och dataingenjör.

Vi hälsar David och Torbjörn varmt välkomna till Incubatorn!

Här kan du läsa mer om Davitor >

Text och foto Camilla Dopson

Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
010 - 357 06 13

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.