edag2016 – Digitala Affärer – 27 september i Kalmar
Tack alla fantastiska deltagare och föreläsare för att ni var med och gjorde årets e-Handelsdag, som hade temat Digitala affärer, till en riktig höjdare! Det går fortfarande att ta del av Barometerns live-sändning och intervjuer från dagen här >
Digitala Affärer fortsätter som seminarieserie under hösten och är gratis att delta på. Nästa tillfälle är den 25:e oktober och handlar om hur du drar rätt slutsatser från statistik och beteenden på din sajt med Google Analytics. Läs mer och anmäl dig här >
DELTAGARLISTA från den 27 sept 2016 >
PROGRAM 27 september 2016
08.30-09.00 Registrering & kaffe
09.00 Inledning
Moderator Arne Andersson, PostNord inleder
09.05 The end of business as usual
Jonas Ogvall, vd Svensk Digital Handel
09.15 Facebook – Digitala trender
Johnny Johansson, Partner Manager på Facebook
Facebook är en av världens största sociala plattformar och central i många företags marknadsföring och kundkommunikation. Här berättar Facebooks representant om digitala trender och hur du i det snabba skiftet till marknadsföring i sociala medier kan bygga kundrelationer på ett sätt som lönar sig i längden.
10.00 Med världen som spelplan – Varför globala affärer är det enda hållbara
Paulina Modlitba Söderlund, expert i Digitaliseringskommissionen
Om vikten av att bygga affärer baserat på en global marknad. Paulina Modlitba Söderlund utgår från egna erfarenheter från Bonnier R&D, Stardoll, Toca Boca, kombinerat med ett bredare digitalt perspektiv från Digitaliseringskommissionens expertråd. Hur gör man? Hur berättar man en story och får till en paketering som kunderna berörs av? Vilka framgångscase finns det?
10.45 Frukt och kaffe
11.15 VALBARA SPÅR
Välj mellan tre olika fördjupningar – B2B, Start up eller eHälsa. Det är givetvis fritt att byta spår och gå emellan föreläsningarna.
B2B
11.15 Roxtecs digitala (r)evolution – sal Caféet
Jonas Johnsson, Roxtec International
Roxtec är ett relativt ungt industriföretag som på kort tid blivit globalt marknadsledande inom modulära tätningssystem. Trots en enorm tillväxt de senaste 25 åren har behovet att digitalisera både processer och tjänster ökat lavinartat. Jonas Johnsson beskriver och visar konkreta exempel på hur Roxtec valt att angripa utmaningen med digitalisering och hur de redan nu, med hjälp av egenutvecklade digitala verktyg, revolutionerat sin marknad.
START UP
11.15 Teknikens betydelse för en lyckad ehandel – sal Kung Bore
Johan Uddh, Easyfy
Easyfy är företaget som brinner för handel på nätet och som har mer än 15 års erfarenhet hos stora och små e-handlare. Det innefattar allt från daglig försäljningsanalys, sökmotoroptimering till långsiktig strategisk planering i ledningsgruppen. Här berättar Easyfys grundare, Johan Uddh, om vikten av att hitta rätt e-handelslösning och vad du behöver tänka på för att göra det lättare för dina kunder att köpa dina produkter och lättare för dig att fatta rätt beslut för ditt företag.
eHÄLSA
11.15 Vad är eHälsa? – Möjligheter och utmaningar – sal Kalmarsund
Anna-Lena Nilsson och Göran Petersson, E-Hälsoinstitutet, Linnéuniversitetet
Användningen av digitalt stöd inom hälsa, medicin, vård och omsorg har öppnat upp för en rad möjligheter för såväl företag, organisationer som individer. E-hälsoinstitutet vid Linnéuniversitetet har sedan 2002 arbetat med att utvärdera olika digitala stöd och tjänster inom hälsoområdet. Här får du en inblick och förståelse för vad eHälsa innebär, hur den kan främja människors hälsa och vart utvecklingen är på väg.
12.00 Lunch
13.00 VALBARA SPÅR
B2B
13.00 Hög tid för B2B att digitalisera – sal Caféet
Arne Andersson, e-handelsspecialist PostNord
Utvecklingen inom B2B börjar ta fart på allvar. Kontorsvaror och VVS är två branscher inom B2B där det finns företag som kommit långt med sin digitalisering, med mobila beställningsfunktioner, appar m.m. Vilka utmaningar och möjligheter finns det? Vad förväntar sig kunder och återförsäljare?
START UP
13.00 Hemlängtan som affärsidé på nätet – sal Kung Bore
Jörgen Dahl, vd Sverigemotiv
Jörgen Dahl berättar om sin rivstart med Sverigemotiv.se som säljer stilrena tavlor av kända landmärken i olika städer. Målgruppen är alla som har ett hjärta för sin hemstad och vill visa det i sitt hem. Marknadsintroduktionen i Sverige har gått rekordsnabbt, men ambitionen är inte att stanna här, utan även växa internationellt. Hur lyckades han så snabbt?
eHÄLSA
13.00 Hälsa för mig – Regeringens digitala satsning – sal Kalmarsund
Helene Richardsson, eHälsomyndigheten
Hälsa för mig drivs av eHälsomyndigheten på uppdrag av regeringen och är ett personligt hälsokonto som snart finns tillgängligt för alla som vill samla, överblicka och dela sin hälsoinformation. Syftet är att öka engagemanget i den egna hälsan och stärka individens medverkan i den egna vården. Nu öppnas även en betaversion upp av utvecklings- och testmiljön för Hälsa för mig, där utvecklare och entreprenörer kan bygga innovativa tjänster och hälsoapplikationer.
13.45 VALBARA SPÅR forts…
B2B
13.45 Från katalogföretag till Sveriges bästa e-handelssajt – sal Caféet
Fredric Johansson, e-handelsansvarig Runelandhs.
Om Runelandhs digitaliseringsresa och hur de jobbat med förändringsprocessen internt och externt. Fredric Johansson ger tips och råd hur du navigerar förbi problem och utmaningar när man ska ställa om ett företag inom B2B.
START UP
13.45 Nischat sortiment skapar framgång – sal Kung Bore
Niklas Nordheim, Hatstore
Hatstore säljer idag kepsar på nätet till nio länder i Europa och omsättningen flerdubblas varje år. Framgångsfaktorerna har varit flera men framförallt är det ett nischat sortiment som har skapat möjligheter som konkurrenterna inte har kunnat erbjuda. Niklas Nordheim från Hatstore berättar om viktiga val för unga e-handelsföretag och vad man ska tänka på för att expandera snabbt.
eHÄLSA
13.45 Lifesymb – Digitalt verktyg i hälsans tjänst – sal Kalmarsund
Danny Dressler, vd Lifesymb
Lifesymb är Kalmarföretaget som utvecklat en digital screeningteknik som talar om vilka svagheter och obalanser du har i kroppen och som sedan föreslår individanpassad träning. En revolutionerande teknik som sjukgymnaster, gym, idrottsföreningar, men även privatpersoner har nytta av. De åtta medarbetarna kommer bland annat från Frankrike och Indien. Grundaren, Danny Dressler, är själv från Tyskland och har studerat idrottsvetenskap på Linnéuniversitetet. Lyssna till ett spännande exempel på hur digitaliseringen skapar nya tjänster inom hälsoområdet som vi inte trodde var möjliga.
14.30 Kaffe
15.00 Trendspaning – Är vi framme snart? – sal Kalmarsund
Joakim Wernberg, näringspolitisk analytiker Handelskammaren
Digitaliseringen tar oss från industrisamhälle till informationssamhälle. De flesta av oss har superdatorer i fickorna. Robotarna tar över allt fler jobb. Artificiell intelligens tar över tänkandet, och bilkörandet. Det finns 3D-skrivare för mat och laboratorieodlade biffar. Virtual reality är här, men vi har redan spenderat oräkneliga timmar i fantastiska spelvärldar. Det mesta som vi förr associerade med science fiction har blivit vardag. Betyder det att framtiden är här nu? Joakim Wernberg spanar både bakåt och framåt i tiden för att hitta utmaningarna vi inte visste att vi ville lösa. Joakim Wernberg är doktorand i ekonomisk geografi och innovationsstudier vid CIRCLE, Lunds universitet och senioranalytiker vid Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.
15.45 Att leda digitaliseringsresan
Christian Resell, vd Svenssons i Lammhult
Christian Resell har stor erfarenhet av flera företags digitaliseringsresor och är en uppskattad inspirationsföreläsare. Trots sina unga 33 år har han hunnit med flera chefsroller inom olika branscher, både stora och små bolag, bland annat Byggmax och Bubbleroom. I sin nuvarande roll som vd på anrika Svenssons i Lammhult är uppdraget att modernisera en 118-årig möbelklassiker utan att själen går förlorad. Christian sitter också med i IHM Business Schools ledningsgrupp för utbildningen Digital Marketing & Sales Analytics och häromåret blev han utsedd som Supertalang av tidningen Veckans Affärer. Här inspirerar han och delar med sig av sina framgångar och fallgropar när man ska leda en digitaliseringsresa.
16.30 Avslutning
Moderator Arne B Andersson