De utvecklar första hjälpen-låda för psykisk ohälsa


De kommer från två skilda branscher, men möttes i entreprenörskapet. Tillsammans vill Charlotte Kaupang och Nicklas Nilsson minska glipan mellan psykisk ohälsa och den hjälp som finns att få. Nu tar deras Mindbox plats i Inkubatorn.

Entreprenörskapet var det som ledde Charlotte Kaupang och Nicklas Nilsson till ett samarbete, vars huvudfokus går förbi deras befintliga kunskaper inom fysisk hälsa och campingverksamhet. Som Yourminds har de nu tagit fram ett första hjälpen-kit – för att enklare upptäcka och förebygga psykisk ohälsa.

– Mindbox är en digital plattform som är unik i sitt slag än så länge. Det är en första hjälpen-låda, fast digital. Det finns en för HLR på alla dagens arbetsplatser, men ingen har en låda för det psykiska. Detta trots att psykiska sjukdomar är vad flest insjuknar i idag. Vår låda är digital, därför att man snabbt ska kunna få hjälp att bemöta någon man misstänker har ett psykiskt dilemma, berättar Charlotte Kaupang.

Utmattningen väckte idén

Idag kämpar många i det tysta med psykiska åkommor, utan att veta hur eller var de kan söka sig för att få hjälp. För Charlotte ligger problemet särskilt nära hjärtat, då hon själv lidit av utmattningssyndrom. Nu vill hon och Nicklas använda den erfarenheten för att enklare upplysa andra som befinner sig runt någon i samma situation.

– Jag är i grunden redovisningsekonom och har själv varit sjukskriven i utmattning. På den vägen är det. Jag vet att man kan komma tillbaka och att det finns hjälp att få. 50 procent av alla sjukskrivningar idag beror på psykisk ohälsa. Och det kommer säkert bli nya, högre, siffror efter coronapandemin. Stress och oro och depression och ångest är de två vanligaste sjukdomarna, och den tredje är missbruk. Därför har vi valt att involvera det som flest insjuknat i, säger Charlotte.

Lokalt storbolag som testpilot

Den första testperioden av Yourminds digitala första hjälpen-kit är redan i full gång. Tillsammans med Kalmar Vatten utvärderas nu Mindbox för att ge kollegor och chefer inom företaget en bättre inblick i vilka varningssignaler man bör hålla utkik efter – och vad man som medmänniska kan göra om man misstänker att någon mår dåligt.

– Första släppet är specifikt för företag. För chefer, VD, skyddsombud, HR – där Kalmar Vatten är först ut. Men vi har siktet inställt på att den ska kunna användas av alla. Vare sig man är kollega eller chef så är man medmänniska. Det kan vara vem som helst i ens närhet. Det behövs ett sätt att hitta och se varningssignaler. Man ska snabbt kunna gå in i Mindbox och se vilka signaler som stämmer in på ens oro över att någon mår dåligt, avslutar Charlotte.

Vill du veta mer om hur du kan utveckla ditt företag hos oss?

Fyll i formuläret för att boka ett förutsättningslöst, kostnadsfritt möte för att se hur du kan komma vidare med att utveckla ditt företag.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.