Pressmeddelande: Dags att förändra hur föreningar tjänar pengar


Idrottsföreningarna har fått nog. Det insåg Kristian Claesson och Martin Magnusson som nu lanserar webbtjänsten Säsongstipset. Redan efter en vecka har tjugo föreningar nappat, men ambitionerna och potentialen ligger långt bortom det.

I de flesta föreningar är det tufft med ekonomin idag. Att få in pengar till klubbkassan genom olika sorters försäljning kan vara en logistisk och administrativ mardröm. Det blev tydligt efter de tusentals samtal som Martin och Kristian haft med föreningar i sitt företag Guldfemman, ett startup-bolag från Kalmar Science Park som erbjuder supportertävlingar på nätet.

– Vi är trötta på hur föreningar tjänar pengar idag. Många tycker att det är omodernt att sälja kakor och strumpor, säger Martin Magnusson, som liksom sitt team är uppväxt i föreningslivet och vet vilka utmaningar man brottas med.

Digitalt verktyg för Säsongstips

Fenomenet säsongstips har funnits länge i Sverige. Man låter medlemmar, vänner och anhängare tippa utgången i utvalda matcher inför säsongen. Vinst, oavgjort eller förlust. En andel av insatsen går till klubbkassan och resten till prispotten. Den med flest antal rätt efter säsongen vinner pengarna. Vanligast är att man bara tippar lagets hemmamatcher.

– Med vårt verktyg blir det här väldigt enkelt, självgående och lönsamt, berättar Kristian Claesson. Det enda föreningen behöver sköta är marknadsföringen, vilket har visat sig vara lätt, då det flesta redan vet vad ett tips är.

Engagemang istället för administration

Föreningen slipper alla jobbiga moment med att samla in kuponger, registrera dem, ta emot och kontrollera betalningar och efter säsongen rätta alla rader. Allt sköts i systemet och de som tippar kan se sina resultat på en gång. För att medverka behöver varje förening ett giltigt lotteritillstånd hos sin kommun.

– Det bästa med Säsongstipset är ändå att det skapar ett engagemang för sporten, säger Kristian Claesson. Det blir en snackis på stan och det lockar mer folk till matcherna som vill följa hur det går för laget.

Stor potential

Potentialen för tjänsten är stor eftersom den går att tillämpa på alla sporter som har någon form av ett-kryss-två-system. I Sverige räknar man med 15 sporter med sammanlagt 10 000 föreningar. I varje förening kan det dessutom finnas både dam- och herrlag samt a- och b-lag.

– Vi brinner för det här och vet att föreningarna själva vill förändra sättet som de tjänar pengar på. Vi vill vara ledande i den utvecklingen, säger Martin Magnusson.

Text och foto Camilla Dopson

Kontakt
Martin Magnusson 076-338 99 49
Kristian Claesson 070-480 50 33
martin@guldfemman.se
kristian@guldfemman.se

EUlogo_c_RGB_centrerad

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.