Skapa e-handel med hög återköpsfrekvens


White-boarden börjar bli fulltecknad med skisser. Moon-Suck Songs penna målar upp vad som stegvis händer om hundra personer går in i en e-butik.  Sista bildrutan visar två som går ut med en kasse i hand. Avslut är en stor utmaning.  Ännu större via mobil. 

Hur kan vi förändra sista bildrutan? Moon-Suck blickar ut över publiken. Där sitter e-handlare i klustret e-Commerce i Kalmar. Alla vill ha svaret på hur man kan öka avslut via mobil. Moon-Suck Song har utvecklat e-handelssajter för flera kända varumärken, senast för en hjälporganisation. Alla tittar på tavlan och lyssnar.

–           Tänk inte mobile first. Tänk customer first, säger Moon-Suck Song.

Några klock-skisser vrider om våra tankebanor. De visar hur vi människor använder olika enheter vid olika tidpunkter under dygnet. Många ler igenkännande. Skisserna visar att vi surfar på mobilen på morgonen, desktop fram till eftermiddagen och med plattor på kvällen. Konverteringen från tanke till köp är störst på desktop (försäljning via desktop dominerar fortfarande, men det är inte långt kvar till att mobila enheter och stationära datorer kan ligga 50/50 i omsättning).

Moon-Suck säger att du måste hjälpa kunden som går in i butiken att gå hela vägen ut. Oavsett desktop, platta eller mobil. Det handlar om att skapa lojala kunder som vill återkomma till din e-handel.  Återköpsfrekvensen är värd så mycket. Han illustrerar med hjälporganisationen. Där brottades man med problematiken varför man ska man ge gåva. Lösningen är att paketera informationen och vara tydlig mot kunden. Sjuttiosju kronor till mat för en person säger mer än skänk en summa.

Den som ger kunden pricksäkra råd på nätet kan också bli framgångsrik.  För lönsamhet måste kunden komma tillbaka och helst bli en livslång kund. Därför blir service på nätet en nyckelfråga.  Oavsett begränsningar som brist på tangentbord eller skärmstorlek.  Att krama kunden in i det sista blir avgörande. Från rosetter på emballaget till en välutnyttjad tacksida (oftast den minst designade delen i köpflödet, men en av de viktigare för köpupplevelsen).

Anteckningsblocken är fyllda när Moon-Suck slutar tala. Han sneglar ner i ett och ler när han ser en ring runt en fras. Customer first.

5 tips

·        Köpupplevelse: Bygg ett koncept som gör att man kommer ihåg köpet
·        Kundinsikt: Du måste kunna din kund och det du säljer
·        Lönsamhet kommer med återkommande nöjda kunder: Jobba på kundlojalitet
·        Ersätt butikspersonal i fysisk butik med något: Se till att innehåll och bilder speglar ditt brinnande intresse
·        Det finns ingen perfekt butik: Analysera! Följ upp trafik, konvertering samt ordervärde

4 fallgropar

·         Du väljer teknikfokus istället för kundfokus
·         Du saknar genomarbetad affärsplan
·         Du kopierar någon annans framgångssaga och tror du blir lika framgångsrik
·         Du säljer utan att känna målgruppen

Text och foto: Helena Erngård

Kontakta Moon-Suck Song
Moon-Suck Song, VD och grundare
moon-suck@panagora.se
www.panagora.se

Vilket stöd kan du få av Kalmar Science Park när det gäller e-handel?

– För dig som driver e-handelsverksamhet finns vårt e-handelskluster e-commerce. Den främsta fördelen tror jag ligger i att få möjligheten att bolla idéer, teknik, tips eller konsulter med kollegor i branschen. Vi försöker dessutom att erbjuda ett utbud av föredrag inom olika ämnen med anknytning till e-handel. Genom att vara med i klustret får du hjälp med kunskap och kontakter.

Johanna Wihl, verksamhetsledare Kalmar Science Park e-Commerce

Kontakta oss för rådgivning och stöd kring ditt entreprenörskap:

www.kalmarsciencepark.se/kontakta-oss/personer

Kalmar Science Park är den kreativa mötesplatsen för idéer och innovativa företag som vill växa. Medlem i Swedish Incubators & Science Parks, den rikstäckande branschorganisationen, och bidrar till att utveckla det nya näringslivet i Sverige.

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.