Cresponix nytt bolag i Incubator – Får investering av känd entreprenör


Cresponix är ett nytt bolag antaget till Incubator. Bolaget drivs av den 24-årige entreprenören Mattias Djurstedt och fokuserar på att odla upp scampiräkor lokalt i Västervik. Nyligen mottog de även investering från Pär Svärdson, grundare av Apotea.

Bolaget Cresponix odlar scampiräkor lokalt i Västervik. Odling av denna typ av räkor är vanligare i tropiska länder. Cresponix affärsidé går istället ut på att hitta lösningar till att skapa odlingen i kallare klimat genom att bygga en anläggning som värms upp för att likna tropiska temperaturer. I anläggningen används avfall och restprodukter som foder till räkorna.

– Man härmar en sjö, hur naturen bryter ner avfall och skapar ett ekosystem. Man kan pumpa tillbaka alger och bakterier till räkodlingen och det blir som ett foder, säger Mattias Djurstedt, vd på Cresponix.  På sidan av det minskar det produktionskostnaden. Man måste få ekonomin i allt också.

Det är en väl beforskad teknik som en forskare från Stockholms Lantbruksuniversitet och en med bakgrund från Brasilien har forskat på i tio år. Mattias Djurstedt kom i kontakt med dem när han gjorde sitt examensarbete på en utbildning i biovetenskap, med inriktning mot entreprenörskap.

Målet med bolaget är att skapa mer hållbara lösningar för att odla räkor och att slå igenom i fler länder, men även att producera annan mat hållbart.

– Mitt mål är att komma till Afrika och Asien och konkurrera ut de ohållbara räkodlingar som finns där. Det är där den stora produktionen sker.

Affärsidén har även lockat sin första investerare. Det är Pär Svärdson, som bland annat är känd för att ha grundat Apotea och Adlbiris. Investeringen sker i form av en lokal i Västervik, där Pär Svärdson haft en fiskefabrik som heter Östersjöfabriken.

Utöver investeringen får Cresponix affärsutveckling hos Kalmar Science Parks Incubator.

– Det känns jättebra, med just det här tredje benet. Känns väldigt bra att få hjälp på business-benet med affärsutveckling, säger Mattias.

Läs mer om Cresponix på deras webbsida >

Intresserad av att ta din affärsidé till nästa steg? Läs mer om Boost Chamber-programmet >

Text och foto: Gustaf Rossi

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.