CemVision utvalda som ett av världens impact-bolag


Kalmar Science Parks inkubatorbolag CemVision har blivit utvalda att ingå i Norrskens accelerator där de får utvecklingsstöd och kapital på 100 000 dollar. Av hela 2300 ansökningar från 120 länder har fyra svenska bolag valts ut, varav CemVision är ett.

Stiftelsen Norrsken är ett initiativ av bland andra Klarnagrundaren och miljardären Niklas Adalberth som stöttar så kallade impact-bolag, det vill säga bolag som har potential att lösa världens största utmaningar och samtidigt ge ekonomisk avkastning. CemVision utvecklar en hållbar cement som direkt kan halvera koldioxidutsläppen från byggindustrin som idag står för en stor del av världens utsläpp. Optimerad kan produkten till och med leda till negativa utsläpp.

– Det känns helt fantastiskt att få det här stödet, säger Marcus Olsson, vd på CemVision. Det betyder att vi kommer få hjälp att nå ut till de partners vi behöver för att komma snabbt framåt. År 2027 är världens koldioxidbudget slut om vi fortsätter med utsläppen i dagens takt. Efter det kan vi inte stoppa klimatutvecklingen på en rimlig nivå. Det här stödet hjälper oss att hjälpa världen fortare.

Framtidens enhörning

Förutom 100 000 dollar, cirka 830 000 kronor, får CemVision kontakter och hjälp från experter och ett femtiotal mentorer som själva är grundare till bolag med så kallad enhörningsstatus eller är på väg att nå det. Att vara en enhörning, eller Unicorn som det heter på engelska, innebär att bolaget värderas till över en miljard dollar. När programmet är slut får CemVision dessutom pitcha för 150 investerare.

Kan bli avgörande

CemVision ingår i Kalmar Science Parks inkubator och grundades av Marcus Olsson, Claes Kollberg och Paul Sandberg som alla har en gedigen bakgrund inom cementtillverkning och visionen är att bidra till omvänd klimatförändring med ett hållbart och prisvärt byggmaterial för hela världen.

– Att bli utvalda till Norrsken är stort och en otrolig möjlighet för CemVision, säger Kalle Blohm, verksamhetsledare på inkubatorn. Det kan bli ingången som är helt avgörande för dem. Vi är oerhört stolta över dem och ser med spänning fram emot deras utveckling.

På bilden från vänster: Marcus Olsson och Claes Kollberg, CemVision.

Mer om CemVision:
De har lösningen på ett världsproblem
Kanada kan bli språnget ut i världen

Text och foto Camilla Dopson

Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
0480-453424

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.