CemVision tar in kapital för att göra världens viktigaste byggmaterial miljövänligt


Inkubatorbolaget CemVision tar in 25 miljoner kronor i en pre-seed-runda ledd av Polar Structure och Backing Minds för att finansiera utveckling av koldioxidfri cement. Cement är huvudingrediensen i betong – efter vatten världens mest konsumerade material och står för cirka sju procent av de totala koldioxidutsläppen globalt.

Förbrukningen av cement förväntas öka med cirka 12-23 procent fram till 2050. I CemVisions lösning byts fossil kalksten, som utgör cirka 60 procent av cementindustrins koldioxid-utsläpp, ut mot återvunnet industriavfall. Detta i sin tur möjliggör effektiv elektrifiering av tillverkningsprocessen som idag drivs av energi från primärt förbränning av kol och sopor och står för resterande 40 procent av utsläppen i cementproduktion.

Världsledande forskning

Grundarna bakom CemVision är Claes Kollberg, tidigare fabrikschef inom cementindustrin tillika expert inom elektrifiering och Marcus Olsson, som har en bakgrund inom affärsutveckling och management inom bolag så som IKEA och Atlas Copco, i nära samarbete med Paul Sandberg. Alla tre grundarna har även bakgrund inom forskning. Paul är forskare och upphovsman till flera patent inom cement och koldioxidreduktion.

– Efter att ha sett flertalet gröna innovationer bli begravda av cementindustrin insåg vi att det var nödvändigt att vi själva löser problemet med cement och dess klimatpåverkan.

Nu har vi knutit till oss expertis i form av världsledande forskare inom cement och experter inom digitalisering och hållbarhet. Med denna finansiering från några av Europas mest erfarna investerare kan vi nu påbörja utveckling av vår teknik och snabbare nå vårt mål”, säger Marcus Olsson, VD på CemVision.

Cement länge en utmaning

Rundan på 25 miljoner leds av infrastrukturinvesteraren Polar Structure och VC-bolaget BackingMinds.

– Vi ser en grön våg där ny teknologi möjliggör för traditionell industri att ställa om till miljövänligare processer. Just cement har dock länge varit en svår utmaning och eftersom cement utgör en stor del av vårt klimatavtryck är vi entusiastiska att få vara med och stötta CemVision och deras vision om en koldioxidfri cement, säger Maria Björholt, investerare och hållbarhetsansvarig på infrastrukturbolaget Polar Structure.

– Vi på Backing Minds investerar för att lösa utsläppsutmaningarna och har sedan länge identifierat cement som ett viktigt område. Vi tyckte att vi träffat helt rätt när vi hörde om Nybroteamets resurseffektiva och redan tekniskt genomförbara lösning och är otroligt peppade att stötta grundarnas resa, säger Sara Wimmercranz, Founding Partner på Backing Minds.

Deltar i rundan gör även EQT Foundation samt ett antal strategiska investerare ledda av PEAB-bolaget Swecem. Sedan tidigare har CemVision mottagit innovationsstöd från Vinnova samt investering från Norrsken Impact Accelerator.

Om CemVision

CemVision är ett svenskt industriellt techbolag som sedan 2020 utvecklat teknik för koldioxidfri cement. Sedan starten har de knutit till sig partners inom industrin, ledande forskare inom cement samt expertis inom hållbarhet och digitalisering som jobbar med att lansera bolagets första produkt; Den bygger på en teknik där man återvinner och förädlar restprodukter från annan industri för att ersätta fossil kalksten som står för ca 60 procent av koldioxidutsläppen i traditionell cementproduktion. Resterande 40 procent kommer från de bränslen som traditionell produktionen behöver, primärt sopor och kol, som med CemVisions teknik i stället kan ersättas av fossilfri energi. Lösningen har potential att reducera koldioxidutsläpp från cementindustrin med upp till 1 gigaton per år.

 

Källa: Pressmeddelande CemVision

Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
010 - 357 06 13

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.