Carl och Playsam – trettio år med glans


PORTRÄTT: På Södra Långgatan i Kalmar sitter Carl Zedig, 72, i sitt kontor fyllt av träleksaker. Han grundade Playsam för trettio år sedan. Sedan dess har många hem fyllts med exklusiva, designade träleksaker. Möt entreprenören som vet hur man lackar trä med hundra procent glans.

Det första intrycket är viktigt. Carl Zedig syftar på möten med människor. Själv fångar jag in känslan av rummet. Carl Zedigs kontor, grundaren av Playsam. Företaget med exklusiva träleksaker som kan fylla en vägg hos designsamlare. Precis som här, för kontoret liknar ett museum. Mina ögon registrerar gunghästar, bilar, flygplan, båtar, pennor, affischer, designtidningar och frimärken. Tvärs över rummet ett skrivbord och en dator med ett par tofflor som bakgrundsbild. Och så Carl, 72 år.

Tio sekunder har man på sig och ett fast handslag. Carl har gjort många affärer genom åren. Trettio år, så jag nickar bara. Kaffe eller te? Vi slår oss ner vid ett runt designat bord som Carl försökt sälja in i Frankrike. Too Swedish, säger inköparen och köper in en allmogestol istället. Det är strax innan Playsam.

Drycken hamnar nästan i vrångstrupen när Carl berättar att han funderar på om han verkligen är en entreprenör. Högen av designtidningar på bordet vittnar om medias intresse för varumärket. Vad är entreprenörskap i hans ögon? Han hämtar en bricka med en rutig handduk inpressad bakom en plastfilm. Det är mammas kökshandduk. Den är fläckig och levande.

Mamma hade en känsla för människor och det har jag nog lite av. Det har påverkat valet av folk runt företaget. Carl ser talang. Han nämner Hans Christer Eriksson som gjort den grafiska profilen och senare blev professor inom grafisk formgivning. Björn Dahlström, med gungkaninen som sin första designprodukt, är idag professor i design. Jonas Lindström som sålde rättigheterna till första produktbilden för 385 kr. Idag får man lägga till en nolla, minst.

Brickan är full av designade pennor. Carl räcker över en trekantig träpenna med en topp anpassad för att trycka på surfplattor. Att hålla i den är en speciell känsla. Fyra av fem stjärnor har den belönats med i en datortidning. Han förklarar att han ser problem och lösningar. Ofta får han sina idéer genom nyhetmedier. Carl läser flera tidningar per dag. Han visar några prototyper på liknande pennor för skolbarn.

Företagsnamnet kommer från Samhall där Carl var marknadschef. Han är bra på spel och lek, samt tar in formgivare vilket var ovanligt på 80-talet. 1983 lägger han ett förslag om att bilda Playsam.  Det blir så och Carl får förtroendet som chef. Sedan åker han ut i världen. Fyra år senare vill ledningen lägga ner allt och då frågar Carl om han får köpa Playsam tillsammans med två andra. Fredagen den trettonde december 1987 skriver de på papper.

Vi fokuserar vidare på exklusiva träleksaker. Carl pekar på bokhyllan med alla produkter. Min blick fastnar på en svart träbil av märket Saab. Det blir några års framgångsrikt samarbete med biltillverkaren med flera Playsam-produkter som följd. Gungbilen och åkbilen Saab Roaster står på golvet framför hyllan. Den senare tar ett halvår att ta fram. Design är det viktiga. Bara plastkroppen går på 400 000 kronor. Åkbilen blir välexponerad i designtidningar och designbutiker. Carl visar några tidningsklipp.

Flera saker i hyllan är prototyper som aldrig går i produktion. Den där båten av Ulf Hanses till exempel. Vi valde mellan båten och kajaken däruppe som gick i produktion. Man måste göra tusen stycken och då har man lager i åtta nio år. Lager blir problem. Carl har fortfarande två pallar med jojo-halvor från Starbucks-affären. En stororder som innebar hårt jobb och lite pengar för mödan. Produkterna skulle säljas i glasskåp på caféerna. Koncernledning och inköpare åkte från Seattle till Sverige. Det blir en affär på tio miljoner men i slutet av 2008 går världsekonomin i botten och tusentals Starbucks-caféer stänger i USA. Ordern på tio miljoner minskar till trettiofemtusen jojos. Carls sliter för att hitta en tillverkare och någon som vill lacka. Han ställer höga krav. Affären ger ingen större vinst, men är värdefull eftersom Playsam blir godkänd leverantör till Starbucks.

PV_svartvit_1238_750x450px

Carl plockar ner en modell av en Volvo PV och visar tre förlängningar på sidorna av prototypen. Om du ska göra en bil måste du karikera den. En stor detalj ska vara ännu större. PV’n är i minnet en bullig bil men i verkligheten är den lång och smal. Att få det bra handlar om artisteri. Det gäller att veta vem man ska ringa och prata med då. Näsa för folk som kan har jag fått av pappa. Han var brandman, affärsman och byggde brandbilar.

Carl-liten_750x450px

Vi tittar på ett fotografi av Carl, knappt två år. Leendet är detsamma som för sjuttio år sedan. Han är näst äldst av sju syskon. Han minns att han ofta var sjuk och ligger mycket i sängen med reumatisk feber. Han dagdrömmer och tecknar. Vill bli konstnär. När Carl får beskedet om sin barnreumatism säger läkaren att han sitter i rullstol om tio år. Så illa blev det inte.

Ett annat foto visar en välkammad skolpojke med slips. Att gå i skolan kostar pengar. En tid går han den praktiska realskolan vid slottet. Efter två år blir Carl utslängd med underkänt i ordning och uppförande. Pappan blir arg för Carl skulle ju bli något. I tonåren var jag förfärlig, släktens skam, och portförbjuden hos farmor i många år. Han tar istället en mängd jobb. Det första som dekoratörselev tills varuhuschefen hittar honom på möbelavdelningen sovandes i en säng. I olika omgångar jobbar han som dekoratör, vilket ger en känsla för färg, form och proportioner.Tills sjukdomen gör att Carl inte kan jobba vidare i yrket.

Han blir skickad till sjöss i fyra månader när han var sexton. Jobbar som salongsuppassare ända till Gambia. Förhoppningen var att det skulle bli folk av honom. Vändningen kommer och till slut tar han ingenjörs- och handelsekonomexamen och skaffar familj. Det blir både år i Örebro och i Stockholm. Åren på Alcro ger mycket kunskap om färg. Vi är bäst i världen på att lacka på trä. Det ska vara hundra procent glans.

På väggarna hänger flera bevis för framgångar i designvärlden, diplom och utmärkelser. Många produkter är prisade. Vilken produkt han är mest stolt för vet han inte. Jag är stolt varje gång vi lyckas. Carl hämtar ett frimärke ur en skrivbordslåda. Det var kul när träbilen Streamliner blev vald till frimärke. Då tryckte jag upp femhundra extra.

Streamliner’n är en designklassiker och har en mjuk form. Bilarna tillverkas i bok, al och björk. Formspråket är alltid ren, avskalad, rund och organisk form. De andas varumärket. Riktigt god design är när det finns ett stråk av konstnärlighet med. När vi köpte gården hittade jag ett gammalt orv, ett handtag till en lie. Förr fanns alltid någon konstnärlig person som gjorde vackra saker. Ett halvår tar det att få fram en träprodukt. Finns inget verktyg tar det ett par tre månader och produktion ytterligare tre månader.

Carl går runt skrivbordet och fram till datorn och drar överraskande igång Spotify. Musik strömmar ut, en trumpetkonsert. Jag brukade spela musik när jag satt uppe och jobbade på kvällarna när döttrarna var små. Då skrek de ofta från nedervåningen att han skulle stänga av. Nu gillar de musiken.

Vi tittar på tofflorna på datorskärmen. Det är tidig morgon på gården vi har. Då sparkar jag av mig tofflorna och kopplar av. Han läser tidningen i solen, betraktar hästarna och lyssnar när de pratar med varandra i hagen.

Carl bläddrar i ett utkast till en affärsplan som han jobbar på. Han ser affärsplanen som en struktur man har i huvudet. Sen händer det något i verkligheten som behöver vårdas. Om karta och terräng inte stämmer överens då gäller terräng. När Volvo eller Porsche ringer gäller terräng. Han drivs inte av pengar men önskar det. Stora kunder har ringt upp. Bolaget är litet ekonomiskt men i människors medvetande stora. En dag när Carl svarar i telefon är det en italiensk dam som vill köpa flygplan. Is it the president of Playsam I’m talking to? This will never happen in Italy, you have made my day!

Varva ner ska jag göra när jag blir gammal. Överlämning blir till en efterträdare som kan sälja. Carl tänker då vara kvar några år och bidra med kontakter och erfarenheter. Han förklarar att det är speciellt att jobba med designers. De måste få respekt för det de gör. Han lägger affärsplanen åt sidan och tänker på sina egna förebilder. En person som Carl själv lyssnar på är en av hans gamla chefer. Vid ett tillfälle säger chefen till Carl: Tänk på att även om man kliver i floden på samma ställe som man klev upp så är det en ny flod.

Klockan är snart tolv och det kurrar i magen. Jag tar farväl av Carl med ett handslag som är fastare än när jag kom. Ingen lämnar mitt kontor utan en gåva. Det är en penna med hundra procent glans. Dörren går igen bakom mig och jag lämnar Södra Långgatan leende.

Bild 1: Carl i Playsams kontor på Södra Långgatan i Kalmar.
Bild 2: Carl visar leksaksmodeller av Volvo PV, en svensk personbil som tillverkades 1944-1957.
Bild 3: Carl knappt två år och Carl i skolåldern.

Text och foto: Helena Erngård

Kontakta Carl:

Carl Zedig, VD Playsam
0707472381
0480411884
zedig@playsam.se

http://playsam.com/

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.