”Även våra husdjur drabbas av cancer” – Alertix lämnar Incubator


Cancer är vanlig sjukdom även hos djur. Alertix Vetrinary Diagnostics är ett företag som arbetar med att upptäcka cancersjukdomar i sällskapsdjur. Det var nu dags för dem att lämna Incubator hos Kalmar Science Park.

Företaget startade 2017 och arbetar förebyggande med att upptäcka cancer hos sällskapsdjur. Affärsidén består av att självtest för husdjur. Idén med företaget är att både förebygga och upptäcka cancer och det första produkten utvecklas för hundar.

– Även våra husdjur drabbas av cancer, säger Bengt Åstrand, VD på Alertix.

Bolaget grundades gemensamt av Staffan Eriksson som är professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, Anne-Charlotte Aronsson och Bengt Åstrand som är företagets VD.

– Det handlar både om att upptäcka, monitorera under behandling och uppföljningen, att se till att det inte kommer tillbaka, säger han.

Samarbete är ett huvudtema hos Alertix. De har många samarbeten över hela världen med flera olika aktörer. Bland annat samarbetar de med en stor djurvårdsklinik i Los Angeles.

När Bengt Åstrand fick kontakt med Kalmar Science Park första gången fick han reda på att det även finns bra möjligheter att utveckla företag i Kalmarregionen.

Även tidigare hundägare som haft kontakt med företaget, och Bengt Åstrand berättar att vissa har gått in som investerare i företaget.

– Ibland hör hundägare av sig och berättar livshistorier om sin hund. Då jag hjälper jag till med att skicka tester till Uppsala.

I fortsättningen utvecklas även tester för katter och hästar.

Se Alertixs video när Staffan Eriksson berättar hur deras test fungerar:

Text och foto: Gustaf Rossi

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.