”Att ha sitt eget namn som varumärke är en jätteboost till en viss gräns”


– Att heta sitt varumärke innebär att jag bär det sju dagar i veckan, tjugofyra timmar om dygnet. Att då vara trygg i det man gör är otroligt viktigt, säger mäklaren Pontuz Löfgren, som inspirerade Kalmar Science Parks inkubatorbolag med en mycket personlig berättelse om sin väg till framgång, en resa som höll på att kosta honom allt.

Pontuz Löfgren kommer från en mäklarfamilj. Pappa var fastighetsmäklare och hade kontor i Habo utanför Jönköping. Men valet att följa pappas fotspår var inte självklart.

– Jag sa, vad som än händer men fan inte fastighetsmäklare med kvällar, helger och så vidare, berättar Pontuz.

Från fotbollsproffs till mäklare

Drömmen var istället att bli fotbollsproffs. Men det ville sig inte och Pontuz hamnade på Sparbanken. Efter några år och ett par omorganisationer fick han sluta. Vid samma tidpunkt gick Svensk Fastighetsförmedling ut med en platsannons där de sökte en erfaren fastighetsmäklare, med minst tio års säljerfarenhet.

– Jag var då 21 år och hade ingen erfarenhet alls. Jag skickade ändå in mitt cv, men uppgav inte hur gammal jag var. Mäkleriet hade jag hyfsat koll på och tänkte att det jag inte kan läser jag snabbt in mig på. Det kunde man på den tiden.

”Kan lura vem som helst”

Pontuz blev kallad till intervju som ägde rum i Nybro, på ett industriområde i en lokal med en obskyr adress. Det visade sig vara ett medvetet test för att se om den blivande mäklaren hade lokalsinne.

– Det är lite av tesen i yrket, att kunna hitta i områdena, säger Pontuz. Eftersom jag knappt varit i Nybro så jag såg till att träffa en taxichaufför vid stationen och pröjsade honom att köra före och stanna en bit innan adressen. Det här var 1992, före GPS:ens tid.

Det var hundra sökande till tjänsten och Pontuz klarade sig igenom intervjun. När tre kandidater kvarstod frågade de efter personnumret för att kunna kontrollera att de sökande inte varit i konkurs. Reaktionen när Pontuz unga ålder avslöjades blev ”Va fan… men okej har du lurat oss så här långt kan du lura vemsomhelst”. Han fick jobbet.

– Idag har yrket förändrats poängterar Pontuz, från att ha varit ”dom som lurar folk” till ”de som hjälper folk”. Högskoleutbildningen är en del i att det ser annorlunda ut idag.

Slog huvudet i taket

Rätt snabbt kände Pontuz att han slog huvudet i taket på Svensk Fastighetsförmedling och efter två år tänkte han ”det här kan jag göra mycket bättre själv”. Vid samma tidpunkt blev han erbjuden att köpa andelar i en känd lokal mäklares bolag.

– Han bjöd hem mig till sig och över en whisky och cola hade vi en timme senare startat ett bolag, berättar Pontuz. Jag satsade 25 000 kronor och tog först inte ut någon lön. Kontoret var ett litet rum på 16 kvadratmeter, utan kök. Och så började det, sakta men säkert. Jag sålde ett hus, köpte en dator, sålde ett hus till, satte in lite annonser och så vidare.

Några år senare hade internet gjort sitt intåg och det blir krav på högskoleutbildning för mäklare. Marknadsföringen förändras också radikalt vid den här tiden, något som Pontuz upplevde att hans delägare inte ville ta på allvar. Det ledde till att Pontuz bestämde sig för att bryta upp från sitt kompanjonskap.

– Det blev en hemsk process. Jag har gått igenom en skilsmässa privat och det var många liknande ingredienser – besvikelse, ilska, hämdbegär.

Starten på en dröm

Även om uppbrottet var smärtsamt gick det snabbt och slutade med att Pontuz behöll det gemensamma bolaget. Det blev starten på en ny resa som tog fart när han fick möjligheten att gå en ledarskapsutbildning med den kända ledarkonsulten Kjell Enhager. En sjustegsraket där deltagarna bland annat får gå på glödande kol och bestiga Kebnekaise. På utbildningen fick deltagarna även berätta om sina drömmar.

– Jag sa att jag ville bli mäklare nummer ett i Sverige, men eftersom jag sitter i Kalmar så går det ju liksom inte. Då sa Kjell: ”Ja, men om det skulle gå, hur skulle du göra då?”

– Så jag började göra många saker utanför boxen. I början krävdes det inte så mycket för att sticka ut med sin marknadsföring. Det kunde räcka med att man körde fyrfärg i annonserna. På den tiden handlade de stora besluten om att annonsera i Östran eller Barometern och var man då riktigt framåt körde man i bägge tidningarna.

Hitta nya vägar till kunden

Mycket av det nya sättet att jobba kom att handla om mötet med människor. Att hitta andra vägar till kunden än en radannons i lokaltidningen. Sådant som gjorde att folk verkligen fick reda på vem som låg bakom mäklarföretaget.

– Vi började jobba med välgörenhet och välgörenhetstillställningar. Inte för att kunna snacka om hur duktiga vi var eller vilken gloria vi hade, utan för att möta människor i ett sammanhang som berör.

Konsten att få med sig andra

Framgångarna gjorde att Pontuz kunde anställa mer folk och börja bearbeta sina drömmar på allvar.

– Då blev jag tvungen att applicera mina ambitioner på mina anställda och där kom svårigheten. Det är enkelt att få med sig själv, men att bygga företag är att inse att ”jag är en del av företaget och mina anställda är en annan del” som tro det eller ej, många gånger är viktigare än jag själv. Jag måste helt enkelt få med alla på att ”vi ska bli Sveriges bästa mäklarföretag, trots att vi sitter i Kalmar”.

– Att applicera dina drömmar på någon annan kan vara tufft, fortsätter Pontuz. Du måste ha en viss typ av människor och de fanns inte i mäklarbranschen.

Av idag 18 anställda på Pontuz Löfgren AB kommer endast fem från andra mäklerier. De övriga kommer som trainees från olika branscher och har olika bakgrunder. Men att hitta dynamiken i alla som ser samma mål är det som har varit det häftiga, enligt Pontuz.

Pontuz Löfgren om Pontuz Löfgren

Att döpa sitt företag till sitt eget namn är också en jätteboost, enligt Pontuz, men till en viss gräns.

– Det innebär att jag bär varumärket sju dagar i veckan tjugofyra timmar om dygnet. Det vill säga jämt. Att då inte släppa fram en tant på gatan när hon ser vem som sitter bakom ratten kan räcka för att förstöra det. Eller att få för sig att gå i foppatofflor till ICA Maxi. Eller köra i en skitig bil. Hela tiden får man vara uppe på en nivå som kan vara väldigt jobbig innan man lär känna sig själv. Att vara trygg i det man gör är otroligt viktigt.

”Höll på att sabba allt”

Pontuz resa till att hitta den tryggheten höll dock på att kosta honom allt.

– I början på 2005 började jag tjäna mycket pengar, väldigt snabbt, i en ålder då det var väldigt ballt att tjäna mycket pengar.

Det ledde till att Pontuz breddade sitt engagemang i raketfart genom att köpa in sig i sju restauranger med sammanlagt 135 anställda. Han lyckades även köpa in sig i flygbolaget som går till Bromma, starta ett ljudbolag i Halmstad, köpa en halv målerifirma, bli delägare i en reklambyrå och starta ett kontor i Växjö.

– Men jag glömde var sedelpressen stod, det vill säga på mäklarkontoret och den var det ingen som skötte längre. Jag höll på att sabba alltihop, berättar Pontuz.

Alkohol och Ironman

Som delägare i restaurangbranschen spenderade Pontuz mycket tid ”på golvet”, vilket ledde till en hel del krogbesök och mycket festande. Det blev till slut lite för roligt och 2011 kom en vändpunkt där han beslutade sig för att backa ur och sålde av alla sina kringengagemang.

– Jag vägde 112 kilo och bestämde mig vid en champangeprovning för att aldrig mer dricka alkohol, för jag märkte hur dum i huvudet jag blev. Jag bara vände blad. Ibland måste man göra det som företagare. För mig handlade det om livet och fysiken som är kopplad till det man håller på med. Jag ville fokusera på kärnverksamheten, det vill säga mäkleriet och hitta något annat som triggade mig, så jag började med Ironman. Jag hade aldrig sprungit en mil, jag hade aldrig crawlat 25 meter och jag ägde ingen cykel. Det var en utmaning, men det stöttade upp alltihop igen.

Walk the talk

För Pontuz är värdegrund och ledarskap centralt. När han beslutade sig för att sluta dricka märkte han hur hans anställda följde efter, utan att han bad om det.

– Hur du gör som ledare, det följer de andra efter. Just exemplet med alkohol har stor betydelse för oss. Det var då jag som ledare förstod hur jag kan ändra ett beteende i allt jag gör och det handlar givetvis inte bara om alkohol. Idag är det fem mäklare på kontoret som kört en Ironman, men jag har aldrig sagt att någon måste göra en Ironman bara för att jag gör det. Men man lockas lite av det. Jag har inte heller sagt att alla måste gå i mörk kostym, men alla gör det. Och jag har inte sagt att alla måste ha nytvättade bilar, men alla har det. Rätt enkelt!

Fler tips och värdegrunder från Pontuz Löfgren:
  • Vi serverar aldrig sprit när vi representerar.
  • Vi är generösa – folk får snacka skit om att vi kör Porsche och går i Armanikostymer, men det gör vi för att det är vår grej och för att vi jobbat hårt, men vi ger också tillbaka till samhället i form av välgörenhet som exempelvis Stadsmissionen.
  • Vi är inkännande och kan umgås med alla typer av människor – med de som har det tufft hos kronofogden, likväl med de som river hus för att bygga nytt för åtta och en halv miljon.
  • Bli vid din läst! Fokusera på kärnverksamheten. Bli bäst på det du tänkt att bli bäst på och skit i det andra. Det är väldigt lätt att springa iväg på en massa saker.
  • Värna om att förtjäna omgivningens förtroende – särskilt i en liten stad.
  • Höj ribban och sätt mål – och sätt dom rätt så högt!
  • Var banbrytande – tänk utanför boxen! Tvinga konkurrenterna på defensiven och gå i bräschen för din bransch. Våga titta på andra branscher och plocka grejer därifrån. Vårt välgörenhetsarbete är inspirerat från USA.
  • Behåll kärnvärdena i företaget och skapa en företagskultur. Hos oss är det till exempel förbjudet att tala illa om våra konkurrenter.
  • Ha självförtroende i det du håller på med – det vill säga det du är bäst på.

Text och foto Camilla Dopson

Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
010 - 357 06 13