Ängöl – hobbyn som blev företag i en rekordbransch


Från att ha varit en hobbyverksamhet till att bli ett kvartersbryggeri så fördubblar nu Ängöl sin produktion och flyttar till större lokaler. Bryggmästare Johan Håkansson berättar om sin företagsresa i en mikrobryggeribransch som växer med rekordfart.

Ängöl har vuxit snabbt. År 2009 startade Johan Håkansson sitt företag i ett gammalt tunnbinderi i stadsdelen Ängö i Kalmar. Idag säljs Ängöls starköl på systembolaget, från Torsås till Oskarshamn, men även på lokala krogar. Och efterfrågan är stor:

– Just nu har vi kapacitetsbrist, därför har vi bestämt oss för att göra en rejäl satsning, säger Johan. Våra lokaler är för små och opraktiska så vi flyttar från 140 till 800 kvadratmeter. Vi behöver även fler tankar och nya maskiner för att hantera flaskor, därför investerar vi ett par miljoner.

Fördubblad produktion

Målsättningen är att fördubbla produktionen från 110 000 liter öl per år till 220 000 liter nästa år och så småningom en halv miljon liter. Men det hela började som en hobby i betydligt mindre skala:

– Jag har hållit på olika mycket, för eget nöjes skull och tillsammans med vänner, berättar Johan. Det var när vi besökte ett bryggeri och fick tag på bra malt och humle som vi gick all-in. Plötsligt blev resultatet mycket bättre. Till en början bryggde vi inte mer öl, snarare mindre, men mer udda öltyper.

Vid den här tiden jobbade Johan som konsult på Scania i Oskarshamn och när de tvingades dra ned fick konsulterna gå först.

– Man kan säga att jag var en uppdragslös konsult, säger Johan, så det blev en möjlighet att satsa på ölintresset.

Första bryggeriet i Kalmar på 150 år

Det visade sig att det fanns stor efterfrågan på lokalproducerad öl och Ängöl blev det första bryggeriet på nästan 150 år i Kalmar. Idag har företaget två heltidsanställda, plus en person på halvtid som sysslar med ölprovning. Till sommaren ökar efterfrågan och då tas fler personer in. Eftersom öl är en färskvara så lagras inte särskilt mycket.

– Själva bryggningen tar en arbetsdag och jäsningen en vecka, sedan lagras den på tank för att slutligen tappas på flaska, vilket innebär mycket jobb, berättar Johan. Sammanlagt tar det en månad att få fram ölen.

Ett nytt mikrobryggeri i veckan

Det finns cirka 200 mikrobryggerier i Sverige och utvecklingen har gått rekordsnabbt. Bara ifjol startades 62 nya mikrobryggerier i landet, det vill säga mer än ett bryggeri i veckan.

– Vi är mikrobryggeritäta i Sverige, men USA är ett föregångsland, säger Johan. Där startades mikrobryggerier av de som ville ha en mer smakrik öl och som en motreaktion till internationell lager och jättar som Budweiser. I USA har branschen cirka 15 procent av marknaden. I Sverige utgör mikrobryggerierna ungefär 2-3 procent av marknaden.

Vad är ett mikrobryggeri?

Hur stor man får bli innan man har diskvalificerat sig från att kallas mikrobryggeri är inte helt glasklart. Enligt föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier ligger det en övre gräns på fem miljoner liter öl per år, men det är inte en officiell definition. Gemensamt för bryggerierna är dock att de använder hantverksmässiga metoder, baserade på klassiska bryggeritraditioner. I USA har även begreppet craft brewery vuxit fram bland mindre aktörer, eftersom många stora företag som vill framstå som små och hantverksmässiga gärna kallar sig för mikrobryggerier.

– Den stora skillnaden är att man är generös med råvaror och har spännande recept, säger Johan. På Ängöl tar vi fram alla recept själva. Det finns många olika sorters malt och humle och man kan även laborera med temperaturer.

Ingen favorit

I de klassiska, tyska renhetslagarna från 1400-talet får endast malt, humle, jäst och vatten användas, men Ängöl håller sig inte alltid till det. Ibland adderas någon ingrediens för att få en spännande smak. För egen del vill bryggmästaren inte peka ut någon favoritöl.

– Det finns öl för alla tillfällen, tycker Johan. En kall vinterkväll framför brasan kanske jag vill ha något med lite mer smak.

Renässans för 1700-talsöl

En öltyp som dock fått renässans på senare tid är IPA, Indian Pale Ale, som är överjäst och innehåller mer alkohol och extra mycket humle. Öltypen togs fram av britterna på 1700-talet som ville skeppa den mellan England och Indien. Humle är antiseptiskt, vilket tillsammans med den högre alkoholhalten gjorde att ölen höll den långa resan.

Nästa utmaning

Hittills tycker Johan att hans företagsresa gått bra, även om det är mycket arbete med att bygga upp en bryggeriverksamhet. Det är förstås en hel del byråkrati inblandad, eftersom det handlar om alkohol. På frågan om vad han ser som utmaningar längre fram nämner Johan att kunna leverera nationellt, men då är konkurrensen en helt annan.

– Den bästa marknadsföringen är att stå på hyllan på Systembolaget, men det kan vara svårt att få sälja nationellt på systembolaget. Det är många som konkurrerar om att få finnas där.

En annan utmaning är att hitta utbildad personal när man ska expandera. Idag finns landets enda YH-utbildning i bryggeriteknik i Ludvika.

Text: Camilla Dopson

Bildtext: Affärsutvecklare Ulrik Brandén (t.v.) intervjuade Johan Håkansson på Nyföretagarlunchen som ägde rum den 12:e februari på Kalmar Science Park.

Nyföretagarluncherna arrangeras ungefär en gång i månaden och är en mötes- och inspirationsplats för alla som är intresserade av att starta företag, eller befinner sig i början av sin företagarbana.

Om du är intresserad av att träffa andra företagare och lyssna till fler inspirerande företagsresor håll då utkik i våra utskick och under våra aktiviteter > 

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.