Amicitia utmanar ensamheten
Det går att minska på ensamheten i ett samhälle och samtidigt bidra till en bättre folkhälsa. Det är företaget Amicitias övertygelse. Förra veckan var de inbjudna till svenska radion i Finland, Yle, för att prata om ensamhet – ett ämne som är minst lika brännande i vårt grannland.
– Vi blev överraskade, men också glada och smickrade av att bli kontaktade av Yle i Finland, säger Johanna Wahlgren som tillsammans med Madeleine de Jong driver Amicitia Sweden som är antaget till Kalmar Science Parks inkubator.
Temavecka om ensamhet
Svenska radion, Yle, i Finland satsar en hel vecka på temat ensamhet som kulminerade i direktsändningen i Yle Vega där Johanna och Madeleine deltog. Dagen efter var de även inbjudna till Red Cross Finland för att föreläsa vid en inspirationskväll för de som jobbar frivilligt i olika organisationer.
– Finland har verkligen tagit frågan om ensamhet som ett samhällsproblem på stort allvar, säger Madeleine de Jong. Det var verkligen intressant att besöka dem. Vi har berikats med kunskaper om Finlands arv och kultur och vilken betydelse det har för sammanhållningen och hur man väljer att vara. Deras krig har till exempel påverkat den finska mentaliteten.
Ett föredöme
Samtidigt ser Amicitia många likheter mellan länderna. Både Sverige och Finland har en hög andel ensamboende och man vet också att många individer upplever ensamhet. Upp till en femtedel av människorna i Finland känner sig ensamma, och det finns liknande siffror i Sverige.
– Man brukar säga att 15-20 procent lider av någon form av ensamhet, säger Madeleine de Jong. Vi hoppas såklart att en region som till exempel Kalmar skulle kunna bli ett föredöme i att arbeta med frågan.
Ensamhet och ohälsa
Sverige har höga sjukskrivningstal och nästan hälften av alla sjukskrivningar handlar om psykisk ohälsa. Ensamhet är starkt förknippat med just psykisk ohälsa och kan även innebära en större risk för exempelvis stroke och hjärtinfarkt. Kan man jobba mer hälsofrämjande tror duon att det skulle minska belastningen på vården och psykiatrin, men också hela samhället eftersom hög sjukfrånvaro är kostsamt för såväl företag som samhällsekonomin i stort.
– Vi vet också att ensamhet påverkar barnens förmåga att klara av skolan, säger Johanna Wahlgren. Det var väldigt inspirerande att se hur man i Finland jobbar förebyggande redan i skolan med att nå barn och föräldrar tidigt. Det finns ideella verksamheter i form av resurscenter dit skolan kan slussa vidare. På så sätt fångar man försiktigt upp risken för ensamhet.
Om Amicitia
Amicitia betyder vänskap på latin och missionen med företaget är att minska ofrivillig ensamhet och därmed skapa förutsättningar för ett mer välmående Sverige. Amicitia arbetar bland annat med föreläsningar, litteratur och med att ta fram verktyg som hjälper individer att kunna påverka sin egen och sina medmänniskors situation. Deras bok Du är inte ensam om att känna dig ensam har fått ett oerhört positivt mottagande.
Mer om Amicitia:
Amicitia om ofrivillig ensamhet >
Amcitias app ”Hitta Nya Vänner” >
Text Camilla Dopson
Foto Linda Bäckström Brolin