Affärsidén som bygger starka kvinnokroppar


För bara tre månader sedan lanserade Emelie Elmes sin tjänst Mammagruppen – en plattform där småbarnsmammor kan ta del av anpassade träningspass, mötas, hitta glädje och bygga starka kvinnokroppar. Nu har hon över 200 betalande kunder och antalet bara fortsätter att växa.

– Jag tror stenhårt på det här, för jag vet att behovet finns. Det är så många som sitter hemma med smärta eller ångest och vet inte hur de ska göra för att komma igång med sin träning efter de fött barn, säger Emelie som själv är trebarnsmamma och utbildad inom fysträning.

Intresset och idén till Mammagruppen har funnits länge.

– Det började egentligen redan under min utbildning, långt innan jag hade egna barn, berättar Emelie. Jag blev fascinerad av kvinnokroppen och allt den kan gå igenom och nördade ner mig i ämnet redan där.

Varannan får problem

Det föds 120 000 barn i Sverige varje år och bakom varje barn finns en mamma. Mindre än 10 procent tränar efter förlossningen och 17 procent av alla förlossningar slutar med kejsarsnitt. Dessutom får varannan kvinna problem med framfall, inkontinens eller andra skador.

– Det finns undersökningar som visar att alla vet var man ska vända sig inför en förlossning, men 80 procent vet inte var de ska vända sig efter de fött barn, berättar Emelie.

Personligt och prisvärt

För fyra år sedan startade Emelie ett instagramkonto och fick många följare. När hon för ett år sedan började med liveträning där kände hon direkt att det var rätt. Och när hon sedan bestämde sig för att ta tag i sin affärsidé och delta i Kalmar Science Parks Boost Chamber-program tog det snabbt fart.

– Jag vill kunna guida så många kvinnor som möjligt och har hittat ett sätt att göra det och samtidigt vara personlig, för en summa som de allra flesta har råd med, säger Emelie.

För 299 kronor i månaden får du i Mammagruppen ta del av anpassade träningspass för core, rygg, hållning, höft och djupa sätesmuskulaturen. Dessutom finns det pass för styrka och puls. Två till tre gånger i veckan håller Emelie även livesändingar med bland annat yogapass och workshops.

– Det kan handla om vad som helst egentligen, som knipträning, mamma-stress, hur man hittar motivation eller hur man kan tänka när man känner att samhället ställer krav. Det är så mycket snack om att man ska njuta den första tiden som förälder och många får dåligt samvete om de inte gör det. Har man då ingen att prata av sig med är en sån här grupp ovärderlig.

– Jag har ju inte alla svar eftersom jag jobbar med friskvård, inte sjukvård, fortsätter Emelie, men ofta kan jag guida vidare. Många har riktiga problem och bara finner sig i det.

Utvecklar vidare i inkubatorn

Efter Boost Chamber blev Emelie antagen till Kalmar Science Parks inkubator där hon nu kommer att utveckla tjänsten vidare.

– Jag vill även få med sjukvårdsbiten – man ska kunna ställa frågor till en barnmorska eller förlossningsläkare. Men jag vill också att det ska bli en mötesplats där man kan hitta en promenadkompis eller dela recept som små barn tycker om.

”Superroligt”

Att ha varit med i Boost Chamber-programmet tycker Emelie är ovärderligt.

– Boost Chamber är superroligt. Det är nyttigt med någon som frågar de där kritiska, men bra frågorna, som gör att man tänker lite längre. Att få lära sig att pitcha, att faktskt kunna förmedla det man har i huvudet, har också varit värdefullt. Man behöver den där lilla puschen, någon som trycker på så att det blir av på riktigt.

Våga tro på din idé!

Till den som funderar på att satsa på sin idé vill Emelie ge rådet att inte vänta:

– Bara ta tag i det. Börja någonstans. Om du inte testar kommer du att ångra det. Och var inte rädd för att göra fel. Våga tro på din idé och säg det högt även till andra.

Text Camilla Dopson

Intresserad att satsa på din egen affärsidé?
Läs mer om vårt Boost Chamber-program!

Jag vill veta mer!

Kontakta mig gärna och berätta mer om hur jag kan göra verklighet av min idé.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
0480-453424

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.