Affärer av IT och sport
Vad finns det för affärspotential inom IT och sport? Vilket behov finns av ny teknik för motionär och elit? Vad händer inom forskningen? Den 25 september i Kista möttes ledande forskare, innovatörer och aktiva för att ge sin syn på framtiden inom sport och digital teknik. De hoppas inspirera till nya innovationer inom ett växande affärsområde för god folkhälsa.
– Vi har en extremkultur inom idrott i Sverige. Vi är grymma på teknologi och vi är ”Early adopters”. Det finns en extrem potential inom området, säger Christer Nordström VD för SICS Swedish ICT.
Det finns ett stort och växande intresse för idrott och längdskidåkning i synnerhet. Vi lägger mer och mer pengar på vårt idrottande, statistik från Göteborgsvarvet och Vasaloppet visar att deltagaren ofta tjänar bra. Ur ett affärsutvecklingsperspektiv så har vi en målgrupp som är villig att spendera pengar, så nuläget kan inte bli bättre för affärer.
Forskning och möjligheter
Inom svensk upplevelseforskning genomförs många pilotprojekt inom sport och IT. De försöker besvara frågeställningar som ”Hur kan man använda teknik på nya sätt för att förbättra träningsmetoder? Vad är möjligt och nytta att mäta? Hur ska det presenteras?”
Möjligheter som de ser är produkter som erbjuder ”feedback when you want it”. Utförsåkning är ett bra exempel där de kan de se ett brett användningsområde för den typen av produkter som t.ex. få ljudfeedback om ditt senaste åk, kör virtuella slalombanor, få information om var dina vänner är i liftsystemet, hitta värmestugan eller kortaste liftkön. Det finns också potential för utveckling av produkter som ger information till publiken inom idrotter med diffusa bedömningar, t ex konståkning.
Inom avancerad matematisk forskning finns metoder för att analysera data som kan användas till att jämföra och klustra olika idrottsutövares rörelser. Analysmetoderna kan användas för olika sporter såsom golf, fotboll och skidåkning varför användningsområdet och möjligheterna egentligen är obegränsade.
På Nationellt Vintersportcentrum i Östersund sker forskning inom längdskidsporten och det anses högintressant ur flera forskningsperspektiv. Nästa steg är utveckling av produkter där man drar ner tiden från analys till nytta och feedback för idrottsutövaren. Möjligheter till business kan vara good-enough-prylar för motionären!
Idrottsevenemang som motor för folkhälsa
Större idrottsevenemang som t ex Vasaloppet har ofta ambitioner att vara motor för folkhälsa och friskvård. Just Vasaloppet arbetar för att bli relevanta året om. Prio ligger på investeringar i Vasaloppsarenan, Sälen till Mora, med leder för löpning (UltraVasan), cykling (CykelVasan)och skidåkning (Vasaloppet mfl). De tittar också på digitala satsningar med tydliga kopplingar till individen (ex. Vasaloppshälsningen). I framtiden vill man utveckla hemsida och app till portal för hälsa och stöd för loppdeltagaren. De välkomnar tjänster och idéer som förbättrar idrottsevenemang.
Produkter på väg ut på marknaden
Vi kommer få se en trend i produkter med data om vad du gjort för aktivitet med analyser hur du gjort och slutligen strategier för din utveckling. Med andra ord produkter där data omvandlas till rekommendationer! Bland nyheterna kan nämnas en svensk produkt – en digital skid-PT – som ska lanseras i november. Där ska motionären kunna göra förändringar utifrån rekommendationer och jämförelser av egen data, proffsens data och kompisens data.
Vi kommer också få se produkter med realtidsfeedback via visuell rörelseanalys och stöd för att förändra rörelsen, t ex korrigera löpsteget.
Trender och affärspotential
Hur kan man tjäna pengar på allt det här? Vad det är som möjliggör en massprodukt? Utrustning som klockor, armband och andra ”devices” är ju bärare för funktionalitet. Smartphonen gör det möjligt för många, många användare att använda dessa smarta funktioner. Smartphonen skapar alltså möjligheter!
Vi digitaliserar oss och är idag villiga att dela data vilket också skapar nya förutsättningar! Globala hälsotrender är kontinuerlig inrapportering av hälsostatusar, sk ”Lifelogging” då vi berättar för folk vilka aktiviteter vi gör eller ”Managing Yourself” då vi mäter, registrerar och analyserar data om oss själva, t ex sömnrytm, puls och vikt. Vi är med i motionstrenden och har drivkrafter för att utveckla oss själva som motionär och exponera oss i sociala medier. Den trenden gör att vi bygger på datan och blir en länk på Internet.
Stora sportvarumärken kommer också att driva på utvecklingen av utrustning eftersom de gärna vill associeras med hälsotrenden.
Stege för aktörer på marknaden och positionering
Vad finns idag när det gäller aktörer på marknaden och positionering? Det kan illustreras genom en stege där första trappsteget är community’s – där man mäter och delar. Här finns redan ett antal appar, t ex för löpning.
Nästa steg är smartare verktyg – där vi vill klassificera, jämföra och analysera. Den typen av verktyg kan ge feedback på våra egna rörelser, exempelvis kroppshållning. Det finns också smarta tennisrack som samlar in och laddar upp information mot Internet.
Sista steget är verktyg med skräddarsydd rekommendation där vi får feedback som om vi hade en proffscoach som analyserar och ger råd. Utvecklingen går åt det sistnämnda hållet och öppnar upp för nya verktyg med rådgivning.
Affärsmodeller och vinnande produkter
Vilka affärsmodeller kan vara aktuella och hur ta betalt? Hur vi kommer att ta betalt är viktigt men inte allt. Relevansen i funktionaliteten kommer att avgöra om det blir en massprodukt!
När det gäller appar så är vi villiga att köpa specifika appar. Träningsappar ligger högt i vad vi kan betala för. Nedladdningen av appar ökar men nio av tio som laddas ner är gratis vilket kan bli en stor fråga framöver! Affärsmodeller för appar kan vara freemium, in-app purchase, prenumeration/medlemskap, reklam/referens marknadsföring, pay-what you want eller pay- with a tweet.
Stöd för din affärsidé
Till sist så finns många aktörer som kan hjälpa och stötta dig som har en affärsidé. Vi inom Kalmar Science Park vill gärna träffa dig och lyssna på vad du går och tänker på. Har du en affärsidé inom sport och IT- eller något helt annat? Då kan vi förklara mer om hur vi skulle kunna arbeta med din idé och guida dig vidare. Kontakten med oss är kostnadsfri och givetvis sker det under sekretess! Våra kontaktuppgifter hittar du på vår hemsida, klicka här!
Text och bild: Helena Erngård, Kalmar Science Park
Källor/föredragshållare:
- Christoffer Nordström, VD SICS Swedish ICT
- Lars Selin, talang- och utvecklingsansvarig Svenska skidlandslaget
- Lars Ljung, Helsinge Ski Team och Skideoteket
- Magnus Jonsson, mySkilab
- Anders Holst, Senior Reseacher SICS Swedish ICT
- Maria Yregård
- HC Holmberg, professor Idrottsvetenskap/Nationellt Vintersportcentrum Östersund
- Peter Ljungstrand, upplevelseforskare Interactive Institute Swedish ICT
- Stina Nylander, SICS och MobileLife
- Ola Granfeldt. Ansvarig för PR och digital kommunikation Vasaloppet
För den som vill veta mer:
www.sics.se