Tre aktuella trender företagare bör känna till


Trender är någonting som kommer hela tiden och även påverkar företagande. Därför kan det vara värt att känna till aktuella trender just nu. Anna Frankzén Starrin är Kulturantroprolog och föreläste om aktuella trender just nu.

En trend är inte vad de flesta tänker sig, inleder Anna Frankzén Starrin sin föreläsning med. Det är viktigt att skilja trender från det som kallas fluga eller mode som är fenomen som påverkar få personer under en väldigt kort tid.

– Trend är någonting som påverkar oss alla. Trender är stora skiften i samhället som påverkar oss uppemot 30-50 år. Bara för att man har hittat en affärsmöjlighet idag är det inte säkert den fungerar imorgon, vi måste vara i ständig utveckling, säger Anna Frankzén Starrin.

Under digitala veckan föreläste hon om studien Urban trends and Innovations som gjorts tillsammans med företaget Tyréns. Det här är tre aktuella trender just nu som ditt företag bör känna till.

 

1. Hyperpersonifiering

– Ingen person vill vara precis som alla andra, vi är unika individer och vill bli bemötta som det, säger Anna Frankzén Starrin.

Därför är det viktigt att nu för tiden utgå ifrån att alla människor har unika behov. Konsumtionen av produkter är väldigt individualistisk och kunderna köper en identitet. Det innebär till exempel att kunderna förväntar sig mer anpassade och personliga erbjudanden i marknadsföring från företagen. Därför kan det bli viktigare i framtiden att börja bygga personligare relationer till sina kunder.

 

2. Sakernas internet

Idag kopplar vi samman nästan allt genom internet och fler produkter kan styras av appar. Det finns även studier som visar att unga människor vill ha hjärnan alltid uppkopplad. 26 procent kan tänka sig göra operation med chip vilket skulle innebära att det går att hantera all typ av information på millisekunder.

Uppkopplade produkter leder till att företagen enklare får kontroll över hur produkter används och på längre sikt även hur människor använder sina produkter  Hårborsten vet hur du tvättar ditt hår. Genom sakernas internet kan företagen bygga nya typer av relationer med sina kunder.

 

3. Big Data

Eftersom allt fler produkter är uppkopplade mot internet kommer de också att generera större mängder datar. Alla uppkopplade produkter genererar data som delas med sig till andra produkter och företag.

– Data kommer att vara framtidens guld, när man kopplar upp energisystem då kan man se hållbara alternativ, säger Anna Frankzén Starrin.

Till exempel kan uppkopplade vattenledningsrör visa var det läcker, vilket kan spara tid på att lokalisera skador. Energisystem kan anpassa sig efter var uppvärmning kan behövas. Med tillräckligt stora mängder data kan det även gå att se in i framtiden och upptäcka sjukdomar innan den etablerar sig.

 

Lär dig mer om sakernas internet och fördelar med uppkopplade enheter den 2 december.

Anmäl dig här: Digitala Affärer – Internet of things, teknik för förnyelse – Kalmar Science Park

Text och foto: Gustaf Rossi

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.