Cresponix och Fernandi prisas för sina innovationer


Så väldigt stolta är vi på Kalmar Science Park över att årets båda SKAPA-priser i Kalmar län går till två bolag från vår inkubator. Carl-Henrik Fernandi, Fernandi Innovation och Mattias Djurstedt, Cresponix, båda från Västervik, fick ta emot priserna på 10 000 kronor vardera av landshövding Allan Widman vid en lunch på residenset den 12 september.

– Jättekul att någon annan ser vad man gjort, säger Mattias Djurstedt från Cresponix om att bli tilldelad SKAPA-talang för unga innovatörer. Det är en indikation från samhället att det vi gör är bra och ger drivkraft att fortsätta framåt.

– Det känns ärofyllt att få ta emot Sveriges finaste pris för innovation, säger Carl-Henrik Fernandi, Fernandi Innovation som tilldelas SKAPA-priset. Det betyder otroligt mycket och är en slags kvalitetsstämpel på att vi är på rätt väg.

Chans att bli svensk mästare i innovationer

Förutom pengapris deltar bolagen i det nationella SKAPA-priset den 9 november då den svenska mästaren i innovationer utses under en tillställning i Gyllene salen i Stockholms Stadshus.

Juryns motiveringar till priserna

Skapa-priset till Fernandi Innovation – Förpackningsbranschen utmanas med ny teknik och med hållbarhet i fokus. Möjligheten att fasa ut förpackningar med aluminium- och plastmaterial bidrar till vinster inom klimat, miljö och hälsa. FernandiPac levererar teknik med stor potential och många intressenter regionalt, nationellt och internationellt.

Skapa-talang för unga innovatörer till Cresponix – Haven urholkas på fisk och odlingar blir alltmer nödvändiga. Dagens odlingar har i dagsläget en negativ effekt på miljön och bidrar till utarmning av de vilda fiskbestånden. Cresponix har tagit fram ett unikt system (för odling av scampiräkor, reds. anm.) där alla delar samverkar med hållbarheten i fokus både gentemot miljö och konsument.

Om SKAPA

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Har du en innovativ idé som du vill utveckla? Testa den med oss på Kalmar Science Park! Boka ett idémöte >
Camilla Dopson

Kommunikationsansvarig
010 - 357 06 13

Håll koll på när det händer

Prenumerera på våra utskick för att alltid hålla dig uppdaterad och inte missa någon av våra aktiviteter.